Väzeň, ktorý žaloval protokol smrtiacej injekcie, bol ňou aj tak popravený. Zomrel „v kŕčoch a zvratkoch“
29 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Odsúdený v cele smrti, ktorý žaloval štát Oklahoma za jeho protokol smrtiacej injekcie, bol popravený rovnakým kokteilom liekom, pričom jeden svedok povedal, že pred smrťou zvracal a zmietal sa v kŕčoch, informuje portál RT.

60-ročného Johna Granta popravili smrtiacou injekciou vo štvrtok o 16:21 miestneho času. Bol prvým väzňom, ktorý bol popravený v Oklahome od roku 2015. Zúčastnil sa niekoľkých neúspešných pokusoch, ktoré viedli k dočasnému pozastaveniu výkonu trestu smrti.

Grant, usvedčený vrah, dostal kokteil troch drog, ktorý má väzňa najskôr upokojiť a anestetizovať, až potom ho bezbolestne zabije v bezvedomí. Jeden mediálny svedok smrti, reportér Associated Press Sean Murphy, však povedal, že Grantova poprava nevyzerala pokojne a že väzeň mal na jednu z látok agresívnu reakciu.

Netradičná reakcia

"Grant začal mať kŕče po celom tele. Nikdy som nevidel väzňa takto zvracať. Bol som svedkom asi 14 popráv a toto som ešte nikdy nevidel," uviedol reportér.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/29/usa-musia-zaplatit-14-miliardy-dolarov-za-vylucenie-ankary-z-programu-f-35-tvrdi-turecko

Pri smrteľných injekciách štátny väzenský systém najskôr podáva midazolam na vyvolanie bezvedomia. Po ňom nasleduje vekuróniumbromid – celkové anestetikum – a nakoniec chlorid draselný, ktorý má zastaviť srdce.

Krutý trest?

Protokol o troch liekoch sa však dostal pod paľbu kritiku, pričom ho označili za potenciálne nehumánny, a to aj zo strany samotného Granta. Ten bol žalobcom vo federálnom súdnom spore, v ktorom tvrdil, že metóda smrtiacej injekcie so sebou nesie „podstatné riziko silnej bolesti“. A taktiež porušuje ústavnú ochranu proti „krutým a nezvyčajným trestom." Žaloba mala ísť na súd budúci rok.

Začiatkom tohto týždňa Grant a ďalší odsúdený väzeň Julius Jones dostali dočasný pobyt, pričom boli odložené ich popravy. Len o deň neskôr však Najvyšší súd USA toto rozhodnutie na žiadosť štátnych prokurátorov zrušil. Tým uvoľnil cestu pre štvrtkovú popravu Granta, ako aj Jonesovu popravu 18. novembra.

Jeden z Grantových právnikov, Dale Baich, považoval jeho popravu za „problematickú“. Tvrdil, že tresty smrti v štáte by mali byť zastavené, kým sa právne napadnutie postupu nedostane pred súd vo februári.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/29/celoeuropske-masivne-protesty-proti-koronovym-opatreniam-videa