USA musia zaplatiť 1,4 miliardy dolárov za vylúčenie Ankary z programu F-35, tvrdí Turecko
29 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu uviedol, že USA musia dodať viac ako 100 stíhačiek F-35 alebo odškodniť Ankaru buď zaplatením 1,4 miliardy dolárov, ktoré investovali do leteckého programu, alebo ponúknutím iného arzenálu, informuje portál RT.

Turecko si objednalo stíhačky vyrobené spoločnosťou Lockheed Martin pred jeho vylúčením z programu v roku 2019. Krajina bola vylúčená v súvislosti s nákupom ruských systémov protivzdušnej obrany S-400. Ankara kritizovala tento krok a označila jej vylúčenie za nespravodlivé. Jej obranný priemysel však pokračoval vo vývoji a výrobe niektorých kľúčových komponentov lietadla.

Počas štvrtkového televízneho rozhovoru  Čavušoglu vyhlásiil, že Turecko už „objasnilo svoj názor“ na nákup S-400 a zopakovalo, že bolo „nespravodlivo odstránené“ z programu. Potom vyzval Washington, aby ho buď prijal späť, alebo našiel spôsob, ako investíciu splatiť. V opačnom prípade by podľa neho krajina „zvážila iné možnosti“.

„Turecko nikdy nebolo bez alternatív. Keď je to potrebné, môže sa obrátiť na iné krajiny. Máme alternatívy,“ dodal minister pre CNN Turk . Poznamenal tiež, že krajina by mohla kúpiť stíhačky Su-35 alebo Su-57 ruskej výroby, ak USA odmietnu problém vyriešiť.

Celoeurópske masívne protesty proti koronovým opatreniam (VIDEÁ)
V celej Európe sa opäť zišli tisíce demonštrantov na podporu zdravotníckych pracovníkov a proti COVID pasu. V Paríži, Berne, Viedni, Miláne a Terste sa už niekoľko týždňov konajú demonštrácie proti vládnym koronovým opatreniam, píše... Čítať ďalej
29 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začiatkom tohto mesiaca uviedol, že Washington ponúkol Ankare balík 40 nových lietadiel F-16 a takmer 80 modernizačných súprav pre jej existujúcu flotilu stíhačiek F-16 výmenou za platbu za F-35. Povedal, že tento týždeň potvrdí túto ponuku prezidentovi Bidenovi na okraji nadchádzajúceho klimatického summitu COP26 v Glasgowe.

Čavušoglu pre CNN Turk povedal, že „postoj“ Bidenovej administratívy je najdôležitejší, ak sa má Kongres presvedčiť, aby dohodu schválil.

Skupina 11 demokratických a republikánskych zákonodarcov údajne tento týždeň vyjadrila Bidenovej administratíve „hlboké obavy“ z potenciálneho predaja F-16 a vyjadrila názor, že Kongres zablokuje akýkoľvek takýto vývoz.

Kim Čong-un schudol 20 kilogramov, ale je zdravý, tvrdí tajná služba Soulu
Severokórejský vodca Kim Čong-un nedávno schudol približne 20 kilogramov, ale je zdravý a snaží sa posilniť lojalitu verejnosti vzhľadom na zhoršujúce sa ekonomické problémy KĽDR. Vyplýva to z neverejnej správy juhokórejskej Národnej spravodajskej... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/TASR