Štúdia potvrdzuje, že žraloky si pri útoku pomýlia surferov s tuleňmi
28 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/TASR

Žraloky neútočia na ľudí úmyselne, ale plavcov alebo surfistov si vo vode v dôsledku zlého zraku mýlia so svojou obvyklou potravou, ako sú tulene. Tento predpoklad potvrdzuje vedecká štúdia, ktorá bola nedávno publikovaná v britskom časopise Journal of the Royal Society Interface, ktorý vydáva Kráľovská spoločnosť, uviedla agentúra AFP.

Výskum bol zameraný na žraloka bieleho, z ktorého majú ľudia najväčšie obavy. O tomto druhu sa predpokladá, že dokáže vnímať pachy a zvukové vlny na veľké vzdialenosti, no pri lovení koristi sa spolieha na svoj zrak.
Nová štúdia však ukázala, že žralok biely dokáže len slabo rozlišovať medzi farbami a tvarmi. Jeho zrak je šesťkrát horší ako ľudský, preto takmer nevie odlíšiť človeka od plutvonožca.

Pádlovanie a veslovanie surfistov a plavcov na hladine vyvolá podľa vedcov v žralokovi dojem, že ide o tulene, ktoré robia podobné pohyby plutvami. Práve u žraloka bieleho a jeho mláďat je najvyššie riziko, že si surfistov pomýli so svojou bežnou korisťou.
V rámci štúdie boli porovnané videozáznamy zachytávajúce morských cicavcov a plávajúcich a surfujúcich ľudí z pohľadu žraloka – teda zospodu. Z tejto perspektívy žralok biely nedokáže "jasne vizuálne odlíšiť ľudí od plutvonožcov", píšu jej autori.
Ide o prvú štúdiu, ktorá sa zaoberá prípadmi zlého identifikovania koristi z perspektívy žraloka bieleho, uviedla pre AFP jej hlavná autorka Laura Ryanová, biologička z Macquarie University v austrálskom meste Sydney.

V roku 2020 bolo na celom svete zaznamenaných menej ako 60 útokov žralokov na ľudí. Podľa vedcov je to však stále dosť na to, aby vyvolávali "neúmerný" strach, keďže o správaní žralokov sa vie veľmi málo.

"Hlbšie pochopenie toho, prečo niekedy dochádza k uhryznutiu žralokom, snáď prinesie lepšie riešenia, ktoré tomu nielenže zabránia, ale neohrozia ani iné morské živočíchy," konštatovala Ryanová.

Aké recepty varí Sulík a aké perníky pečie Čaputová? (FOTOGALÉRIA)
Slovenskí politici na svojej sociálnej sieti z času na čas zverejnia fotky z kuchyne. Chcú sa tým jedoducho pochváliť ostatným. Kým Čaputová zdobí medové perníky, Sulík varí ako väzňom v base. Je známe, že Richard Sulík pridáva pomerne často na... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Denis Merva