Gastrosektor umiera a štát sa tomu nečinne prizerá!
28 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Zatvárajú sa podniky už vo viac ako 20-tich okresoch! Štát však, ako sa zdá, s pomocou stále otáľa. Zúfalí podnikatelia preto vyzývajú vládu aby konala.

Žiadna pomoc neprichádza

Napriek zdvojnásobeniu čiernych okresov sektor najviac postihnutý pandémiou nedostáva od štátu žiadnu pomoc. Upozorňujú na to gastro združenia a ich dodávatelia z iniciatívy #stálemámechuť. Vyzývajú preto vládu, aby urýchlene spustila efektívne opatrenia, ku ktorým sa bez komplikovaných podmienok gastro prevádzkovatelia dostanú, informuje denník Nový Čas.

Gastro sektor mohol využiť niekoľko schém štátnej pomoci počas druhej vlny minulý rok. Reštaurácie mohli požiadať o príspevok na zamestnancov, odpustenie časti nájomného, pokrytie fixných nákladov alebo si odložiť splatnosť daní a odvodov. 

Pri druhej vlne pomoc s problémami

„Vítali sme akúkoľvek pomoc, ktorú nám štát poskytol, no dostať sa k nej bolo často problematické. Prevádzky napríklad nesmeli mať žiadne nedoplatky za odvody alebo museli presvedčiť priamo svojho prenajímateľa, aby im odpustil časť nájmu. Niektoré príspevky navyše prichádzali neskoro a boli administratívne náročné,“ skonštatoval prezident Aliancie Slovenskej Gastronómie Viliam Pavlovský.

Pomoc štátu však bola aj počas druhej vlny podľa prevádzkovateľov nedostatočná. Štyri z piatich prevádzok sa museli zadlžiť a 90 % je v zlej finančnej situácii. V tretej vlne však štát prevádzky v čiernych okresoch zatvára, bez akejkoľvek funkčnej pomoci.

Príčina smrti vo väzbe obvineného z kauzy Plačková je už známa
Po dvoch týždňoch za mrežami zomrel Pavol D., údajný člen drogového gangu, ktorého zadržali spolu so Zuzanou Plačkovou. Dnes už polícia vyšetrovanie jeho smrti ukončila. Výsledok vyšetrovania je podľa mužov zákona jasný - obvinený zomrel bez... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Podniky krachujú, nepoučil sa už štát dostatočne?

Celoštátny lockdown síce nie je, ale gastro prevádzky v 24 čiernych okresoch ho už zažívajú. Magdaléna Koreny z Iniciatívy Pomoc pre gastro vysvetľuje, že prevádzky hlásia návštevnosť nižšiu o viac ako polovicu, zahraniční turisti prakticky absentujú. Ohrozená je existencia viac ako 52 % prevádzok.

„Nedá sa neustále podnikať s obrovským strachom z budúcnosti, neraz o celé rodiny, gastro potrebuje od vlády pomoc, svetlo na konci tunela. Zníženie DPH na stravovacie služby od budúceho roku, snáď už menej zasiahnutého pandémiou, by pomohlo prevádzkovateľom splatiť obrovské dlhy aj odložené dane a odvody, či zaplatiť vyššie mzdy zamestnancom. Slovenské gastro zomiera, nie je čas vymýšľať koleso, ktorého otáčanie si navyše vyžiada množstvo platených úradníkov a brigádnikov štátom, tak ako počas druhej vlny,“ upozornil výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.

Právnik Machala: Covid automat je podvod na ľuďoch!
Covid automat je v podstate informačný portál, ktorý sa tvári, ako zákonom zriadená autorita. No podľa právnika a bývalého šéfa služobného úradu ministerstva školstva Lukáša Machalu je to iba podvod na občanoch, kedy jednoduchý softvér priraďujú... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Diana Zaťková