Mikasov úrad likviduje detský šport
26 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Mnoho detí prestáva športovať, pretože ich rodičia nemajú na testy. To môže zapríčiniť oveľa nebezpečnejšiu epidémiu obezity a nepohyblivosti detí a mládeže. Dôsledky toho budú dlhodobejšie a závažnejšie. Môžu sa prejaviť aj na psychike detí. Téme sa venoval  portál rodinka.sk.   

Tmavšie farby okresov v kontroverzne zostavenom covid automate sa spájajú aj s obmedzeniami pri tréningoch a krúžkoch detí a mládeže. Hoci sa testujú doma, Úrad verejného zdravotníctva SR žiada ďalšie testy z odberových miest, čo je pre rodiny ďalší neúnosný náklad! Pritom šport a iné aktivity sú pre zdravie detí nevyhnutné. A deti sa musia v týchto aktivitách podporovať. Nie hádzať tomu málu detí, čo chcú športovať, polená pod nohy. Šport zvyšuje aj imunitu detí, lieči závažnú pandémiu - obezitu a šetrí výdavky štátu za lekárske ošetrenia.

 

Deťom rúškami likvidujeme imunitný systém
„Ordinácie detských praktických lekárov sú po dvoch týždňoch od začiatku školského roku preplnené deťmi, ktoré majú respiračné infekcie,“ informuje český portál zivotvcesku.cz. Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Ján Papuga

Ak chcú deti športovať, musia sa testovať!

Ak chcú športové kluby udržať aktivitu, musia v tmavších okresoch od detí starších ako 12 rokov vyžadovať potvrdenia o očkovaní, testovaní či prekonaní ochorenia Covid-19. Niektoré kluby sa snažia rodičom a deťom pomôcť a preberajú časť nákladov za testy na seba, aspoň pred zápasmi. Časť detí však tréningy prerušila, pretože rodičia nevedia hradiť viac testov za týždeň.

„Tretí školský rok dopadajú opatrenia na Slovensku na deti a mládež veľmi tvrdo. Minulé školské roky sme patrili medzi krajiny s najdlhšie zatvorenými školami a s najviac obmedzenými aktivitami pre deti a mládež. Našou morálnou povinnosťou je dnes deťom a mladým ľuďom dopady opatrení vynahradiť a podporiť ich v návrate k športu a aktivitám, ktoré sú dôležité pre ich zdravie či rozvíjajú ich nadanie. Namiesto toho ich opäť vytláčame z organizovaných aktivít do nekontrolovaného prostredia a za počítače,“ hovorí Andrea Hajdúchová z Iniciatívy Dajme deťom hlas.

Chránila sa dospelá populácia na úkor detí

„Počas prvej a druhej vlny pandémie sme sa rozhodli chrániť dospelú populáciu na úkor detí. Tento prístup už nemôžeme opakovať. Naopak, musíme urobiť maximum preto, aby aj napriek pandémii mohli viesť normálne životy bez obmedzení. Ak je niekde situácia taká vážna, že sú obmedzenia nevyhnutné, musia byť časovo ohraničené a prijímané ako posledné, tak ako pri školskej dochádzke,” hovorí Matej Stuška z občianskeho združenia rodičia.sk.  

Pre deti a mládež sú mimoškolské aktivity rozvíjajúce ich záujmy podobne dôležité ako škola. Nedostatok pohybu spôsobuje nárast obezity a ako vyplýva z meraní Slovenského olympijského a športového výboru, prejavuje sa na poklese telesnej zdatnosti a vytrvalosti.

Rúška treba odhodiť, ohrozujú naše zdravie
30 | 09 | 2021 | Ján Papuga

„Zákaz tréningov, organizovaných aktivít a súťaží by sa už nemal nikdy opakovať. Šport detí a mládeže nemôžeme vnímať len ako voľnočasovú aktivitu. Pohybom si budujú imunitu. Choroby spojené s obezitou a nedostatkom pohybu sú častou príčinou úmrtí a náklady na ich liečbu sú vysoké. Je dôležité, aby sa deti mohli hýbať a predovšetkým sa baviť pohybom bez výraznejších prekážok,“ povedal Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru.

Šport pôsobí pozitívne aj na psychiku

„Šport a rozvíjanie ostatných mimoškolských zručností je nesmierne dôležité aj z psychologických príčin. Tým, že si deti budujú pozitívny vzťah k pohybovej alebo kreatívnej činnosti sa učia nielen činnosť samotnú, ale najmä to, že im v živote môžu tieto aktivity pomáhať napr. pri zvládaní stresu a prispievajú tak k zlepšovaniu ich odolnosti. Ak deťom znova vezmeme príležitosť rozvíjať si tieto zručnosti, významne tým oslabujeme ich schopnosť využívať zdravé mechanizmy regulácie stresu a vystavujeme ich riziku častejších problémov v oblasti duševného zdravia,“ hovorí psychologička Mária Balážová.

Európske krajiny berú počas pandémie ohľad nielen na školy, ale aj na organizované aktivity pre detí. Už v 2. vlne v čase lockdownov, ak fungovali školy, fungovali i tréningy. Ani dnes v krajinách západnej či severnej Európy nevidíme obmedzovanie detí pri tréningoch (severské krajiny covid pasy pre deti nepoužívajú, Holandsko ich vyžaduje od detí od 13 rokov pri športe, len ak sú divákmi profesionálnych zápasov, Švajčiarsko ich dočasne zaviedlo od 16 rokov, no výnimkou je šport v nemenných kolektívoch a pod). Ak sa deti v škole testujú, platia testy aj na mimoškolské tréningy a krúžky!

Úrady ignorujú zdravie detí

Aj na Slovensku sa stotisíce detí pravidelne testujú pre školy. Ministerstvo školstva a Úrad verejného zdravotníctva SR však tvrdia, že tento test a čestné prehlásenie rodičov o jeho vykonaní a výsledku nestačí pre účasť na športovom tréningu či krúžku, hoci je na ňom meno dieťaťa! Vyžadujú, aby deti absolvovali ďalší test v odberovom mieste, často rovnaký ako doma. Tým vzniká rodičom ďalšia povinnosť vyžadujúca čas, logistiku a financie a keďže nie všetci ju dokážu zvládnuť, mnoho detí aktivity prerušuje.

Politický sluha Mikas žiada, aby ho politici nezaťahovali do politiky
Hlavný hygienik Ján Mikas prostredníctvom svojej hovorkyne vyzval politických predstaviteľov, aby nezaťahovali Úrad verejného zdravotníctva do politických sporov, informovala TA3. Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Úrad Jána Mikasa v spolupráci s ministerstvom školstva svojimi vyhláškami opäť potvrdzuje, že mu vôbec nejde o zdravie detí a zdravie ľudí vôbec.