Rúška treba odhodiť, ohrozujú naše zdravie
30 | 09 | 2021 I Ján Papuga
Dnes sa rozhodlo o tom, že deti na základných školách na Slovensku nebudú musieť nosiť rúška v triedach. Žiaľ, táto povinnosť zostala žiakom na stredných školách. Hoci aj tým rúško obmedzuje dýchanie a zachytávajú sa na ňom nečistoty. V priebehu dňa v ňom vzniká nebezpečná vlhkosť.

Rúška na krátkodobé nosenie môžu ochrániť, no ich dlhodobé nosenie môže ohroziť zdravie detí. K problematike rúšok sa na portáli celltheraclinic.cz vyjadril prof. MUDr. Jaroslav Michálek, imunológ, onkológ a vedúci lekár kliniky Cellthera v Českej republike.

Prokopová zase perlí: Deti budú v triedach bez rúšok. Na chodbách a v jedálňach s rúškami
30 | 09 | 2021 | TASR

Nosenie rúšok stráca zmysel

Podľa neho dnes nosenie rúška stráca zmysel a skôr prevažujú negatíva jeho nosenia, ktoré sa môžu prejaviť v ďalších mesiacoch. Svoje tvrdenie dokladá nasledujúcimi zdôvodneniami:

  1. Premorenie prebieha pomalšie, v ČR je cca 100 pozitívnych testov z cca 8000 denne testovaných osôb. Obmedzenie osobných kontaktov riziko vírusu znižuje.

  2. Rúška a respirátory na tvári sú najväčším zdrojom kontaminácie. Vo vydychovanom vzduchu sa totiž nachádzajú milióny vírusov a baktérií, ktorých sa chce telo zbaviť. Väčšina z nich sa však zachytí v látke rúška a ďalším nádychom vdychujeme množstvo nežiaducich mikroorganizmov späť do tela. Ide najmä o vdychovanie adenovírusov, vírusov chrípky, respiračných vírusov, baktérií, streptokokov, stafylokokov a iných nežiaducich mikroorganizmov. Ak nosíme rúško niekoľko hodín, zákonite dôjde k oslabovaniu imunitného systému.


Deťom rúškami likvidujeme imunitný systém
„Ordinácie detských praktických lekárov sú po dvoch týždňoch od začiatku školského roku preplnené deťmi, ktoré majú respiračné infekcie,“ informuje český portál zivotvcesku.cz. Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Ján Papuga

Oslabujeme si imunitu


  1. Dlhodobá neprirodzená bariéra v podobe rúška môže viesť k oslabeniu imunity a zhoršiť tak náš celkový zdravotný stav. V letných mesiacoch potom môžeme ľahšie podľahnúť infekciám: rotavírusom, adenovírusom, herpetickým vírusom, chlamýdiám, mykoplazmám, boréliám a pod.

  2. Zakrytie tváre a strašenie najmä seniorov, aby nevychádzali von, môže viesť k hlbokému nedostatku vitamínu D, ktorý získavame zo slnka cez odhalenú kožu. Zásoby vitamínu D sú po zime úplne vyčerpané u väčšiny populácie. Vitamín D je životne dôležitý pre správne fungovanie imunity, pre celý pohybový aparát vrátane svalov, kĺbov. Vitamín D funguje aj ako antidepresívum.


Aj zdravotníkom rúška spôsobujú problémy


  1. Vedecké práce dokladujú, že zdravotníci, ktorí sú nútení dlhodobo nosiť rúška či respirátory, trpia bolesťami hlavy, majú dýchacie ťažkosti, trpia ekzémami alebo mokvaním zaparenej kože pod rúškom. To sa deje u každého, kto je nútený dlhodobo nosiť prekrytie tváre.


Rúška budú čoskoro povinnou výbavou autolekárničiek, píše nemecký denník
Ochranné rúška sa zrejme v Nemecku stanú povinnou výbavou osobných i nákladných áut a autobusov. Ako píše v sobotňajšom vydaní denník Rheinische Post, šoféri budú musieť mať v autolekárničkách dve rúška aj po pandémii nového koronavírusu. Tieto... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021

Ťažké ochorenia bez pozornosti médií

Podľa Michálka profesora sú zdravotné problémy s oslabenou imunitou po dlhodobom nosení rúšok rozsiahle. „Vôbec nechcem zľahčovať ťažké prípady a viac ako 200 úmrtí v súvislosti s coronavírusom, ale na infekciu chrípkou ročne zomrie v Česku 1500 - 2000 osôb bez toho, aby tomu médiá venovali takú pozornosť. Senátor a profesor Jan Žaloudík nedávno v Senáte informoval o úmrtiach na nádorové ochorenia: každých 20 minút zomrie v ČR jeden človek na následky rakoviny.“ Tomu sa však dnes nevenuje taká pozornosť, aká by bola potrebná.

Verím, že zvíťazí zdravý rozum a skoro dôjde k odstráneniu rúšok z nášho bežného života,“ ukončil Michálek.