Hanba! Kolíková klame! Znelo v Banskej Bystrici
26 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Reforma súdnej mapy z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vyvolala ďalšiu vlnu protestov. Ide pritom už o tretí jej návrh, ktorý sa týka súdnictva, ale zdá sa, že aj s týmto naráža. Doposiaľ sa o zrušení Krajského súdu v Banskej Bystrici podľa protestujúcich ani neuvažovalo, dnes je situácia iná. A tak sa ozvali. "Kolíková klame, hanba," znelo podľa denníka Pravda na proteste.  

Zamestnanci Krajského súdu v Banskej Bystrici sa dnes zišli, aby odkázali ministerke spravodlivosti, že sa rozhodlo o nich, bez nich a svoj kraj si nedajú. Rapkáče, bubny, zvony a transparenty s veľavranými odkazmi na ktorých stálo: "Kolíková klame, hanba, neberte nám prácu," píše portál Pravda.  

Na proteste asi stoviek zamestnancov Krajského súdu v Banskej Bystrici uviedli aj dôvody svojej nespokojnosti s reformou súdnictva. Ozrejmil ich vyšší súdny úradník a zástupca odborov Róbert Puškár. 

Robert Fico: Sulík nám oznamuje: mám vás v paži, idem do Austrálie
Dnes v popoludňajších hodinách sa uskutočnila tlačová konferencia strany Smer k aktuálnej schôdzi odvolávania ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Rozprava bez Sulíka „Schôdza dopadla tak, ako si to predstavuje vládna koalícia – Sulík oznámil,... Čítať ďalej
26 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Rozhodnuté malo byť o nich, bez nich

O návrhu sa podľa neho zamestnanci dozvedeli prvýkrát minulý piatok. Tvrdia, že rozhodnuté malo byť o nich, bez nich. Sú o tom presvedčení z toho dôvodu, že dovtedy ani raz nepadla zmienka o tom, žeby malo dôjsť k zrušeniu Krajského súdu v Banskej Bystrici. Podľa Puškára ale existujú aj iné dôvody, kvôli ktorým sa oplatí zamestnancom za zachovaniu súdu bojovať.

Ide podľa nich o historicky podloženú tradíciu odvolacieho súdu v Banskej Bystrici s pôsobnosťou už od roku 1898. Okrem tohto na protete odzneli podľa denníka Pravda aj ďalšie dôvody. Od roku 2011 zrekonštru­ovaná a zmodernizovaná budova. Prepojovací most s ústavom na výkon väzby a trestu odňatia slobody. 160 zamestnancov, ktorí pracujú na súde a dôjde k ohrozeniu ich existencie. Súd v srdci Slovenska. „A to reformou, ktorú chce pani ministerka teraz napraviť,“ podotkol podľa portálu Pravda Puškár. A dodal, že zamestnanci nechcú byť potrestaní reformou súdnej mapy. 

RÚVZ sa zaoberá infektológom P. Jarčuškom pre chýbajúci respirátor
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) začal priestupkové konanie v prípade infektológa Pavla Jarčušku. Podľa videa na sociálnych sieťach sa mal zabávať v interiéri bez respirátora. "Príslušný RÚVZ sa zaoberá podnetom od p. Jarčušku,... Čítať ďalej
26 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/TASR