Ďalšia firma zmenila logo. Nechce vyzerať rasisticky
25 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Táto otázka mi napadla pri informácii o tom, že známy výrobca a  predajca kávy podľa informácií portálu eReport mení svoje logo.



Vyše poldruha storočia trvajúca tradícia

Julius Meinl je značka kávy, ktorá má svoje sídlo vo Viedni. Vznikla v 60. rokoch 19. storočia. Kávu a cukrovinky dodávala aj pre habsburský cisársky dvor. V súčasnosti zamestnáva viac, ako tisíc ľudí v cca sedemdesiatich krajinách sveta.
Pôvodné logo odkazovalo na kolonizmus

V pôvodnom logu (na zltom pozadí čierny profil hlavy s červeným fezom) odborníci čítali odkaz na kolonializmus, lebo tmavá tvár. A tak taliansky dizajnér Matteo Thun celú hlavu "obliekol" do červenej.  Militantní bojovníci proti rasizmu "spustili krik" aj v roku 2007. Na osočovanie z rasizmu a podpory stereotypov vtedy však použili staré logo.

Doba kávová trvá!
O dobe kávovej sa spieva v dobrých tridsať rokov starej piesni a zdá sa, že doba kávová stále trvá. vyzerá to tak, že ešte nejaký čas sa neskončí. Poďme si teda tú tekutinu, o ktorej niektorí hovoria, že lepšie vonia, ako chutí, trošku očistiť od... Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Celkom by ma zaujímalo,

ako bude tento svet vyzerať o nejakých 50 rokov. Zmiznú logá úplne, aby sa nápis nad kaviarňou náhodou nedotkol milovníkov čaju? Lebo veď ich očiam pohľad na kávu spôsobuje neviem aké ujmy? Odevy si budeme kupovať v obchode s výkladom bez figurín, lebo veď keď bude mať figurína konfekčnú veľkosť  36 tak bude urážať oblejšie dámy a keď bude mať veľkosť 50, budú dotknuté útle ženy? A čo spravia so známym hnedým nápojom, vyrobeným lekárnikom z Atlanty? Pridajú sa nejaké aditíva, ktoré ho "zbezfarebnia"?
Rozpoltenosť, alebo čo to je?

Nechcela by som dospievať v tomto svete. Na jednej strane sa všade kričí, ako treba byť sám sebou, ako sa netreba báť povedať svoj názor, ako netreba myslieť šablónovite, no ak si dovolíte "vybočiť z davu", nejaká sila vás doň vždy pekne "zasunie" späť, lebo váš postoj či konanie niekoho z toho davu urážajú... Pritom by úplne stačilo riadiť sa pravidlom - pred nikým sa neponižuj, nad nikým sa nepovyšuj. Aké jednoduché, však?

Právnička Laššáková: Ľudské práva a základné slobody obmedzujú ľudia, bažiaci po moci
„Ľudia, obmedzte sa, pomôžte nám!“ volali politici. A ľudia pomohli. Obmedzili svoje kontakty, svoje práva a slobody pre záchranu životov. V dnešných dňoch sa už argument, že nemocnice skolabujú, ani neskúma. Berie sa ako fakt." Citát Judita... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová