Ruská ponorka Knieža Oleg prešla testami rakiet Bulava s desiatimi hlavicami
26 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Ruská ponorka Projekt 955A Knieža Oleg úspešne odpálila raketu Bulava. Podľa informácií, ktoré zverejnila agentúra Tass, ponorka s balistickými raketami Knieža Oleg počas štátnych skúšok úspešne odpálila medzikontinentálnu balistickú strelu Bulava (ICBM) z Bieleho mora do pohoria Kura na Kamčatke, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

"Knieža Oleg je prvou sériovou ponorkou balistickej rakety s jadrovým pohonom triedy 955A Borej-A." Píše portál navyrecognition.com.

 

160 hlavíc na palube

Ponorky triedy Borei a Borei-A, vyrobené lodenicou Rubin Central Design Bureau of Marine Engineering, nesú 16 medzikontinentálnych balistických rakiet Bulava. Sú vybavené 533 mm torpédometmi. Podľa ministerstva obrany sa ponorky Borej-A v porovnaní so základnou sériou Borei vyznačujú lepším akustickým utajením, schopnosťami manévrovania adlhodobej plavby na otvorenom mori, ako aj vylepšeným systémom kontroly výzbroja.

O Bulave

RSM-56 Bulava (označenie NATO SS-NX-30 alebo SS-N-32, index GRAU 3M30, 3K30) je balistická raketa odpaľovaná z ponorky (SLBM), generačný potomok ponoriek triedy SS-27 Topol-M. Bola vyvinutá pre Ruské námorníctvo a nasadená v roku 2013 na novú triedu jadrových ponoriek s balistickými raketami Borej.

 

Raketa je dlhá 12,1 m a má priemer 2,1 m (vrátane odpaľovacieho kontajnera). Váži celkovo 3680 kilogramov a je schopná niesť až 10 hlavíc. Pričom každá hlavica má výťažnosť približne 550 kt. Dolet Bulavy bol mierne skrátený o 2 000 km od pozemného variantu Topol-M z dôvodu jeho prestavby z pozemného na ponorkový.

(Medzititulky red. HD.)

Rusko uvedie v piatok do služby strategickú ponorku Knieža Vladimir
Rusko uvedie v piatok do služby strategickú raketonosnú ponorku na jadrový pohon triedy Borej-A s názvom Knieža Vladimir, informovalo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR