Epidemiológ Pavelka: Tretia vlna pandémie nás potrápi až do apríla! Na jej vrchol čakáme márne
24 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Vrchol tretej vlny vôbec nenastane! Tvrdí to hlavný autor COVID automatu a epidemiológ Martin Pavelka. Podľa odborníka sa preťaženia, aké sme zažili počas druhej vlny pandémie obávať nemusíme, píše portál topky.sk.


Kým všetci čakajú na vrchol tretej vlny, ktorý sa podľa prognóz rezortu zdravotníctva posúva, epidemiológ Martin Pavelka uisťuje, že ani nepríde. Prečo?


Vrchol tretej vlny nebude

"Ja som od začiatku epidémie argumentoval proti optimisktickým názorom, ktoré ukazovali na vrchol tretej vlny v októbri ako nekompatibilné s akoukoľvek epidemioloigckou teóriou," povedal pre Topky. Spočiatku odborníci z rezortu, ale aj mnohí iní, predikovali, že vrchol príde v októbri. Podľa najnovších prognóz príde v novembri a nemocnice nebudú mať pokoj ani tieto Vianoce.

Epidemiológ Pavelka: Vrchol tretej

Tretia vlna síce nebude mať vrchol, "ale jej intenzita sa bude tiahnuť až do marca alebo apríla 2022," vysvetľuje odborník. Podľa Pavelku je dôvodom nízka premorenosť a zaočkovanosť obyvateľstva. Súčasne efekt vyvanutia imunity (pokles účinnosti vakcín v čase, pozn. red.) spôsobí, že rezervoár susceptibilných ľudí (schopných opäť sa infikovať, pozn. red.) sa bude postupne doplňovať a vírus tak dokáže zotrvať dlhodobo v endemickom stave, vysvetľuje.


Gröhling: Finančná gramotnosť by mohla byť prierezová téma i ďalší predmet
Finančná gramotnosť by sa na školách mohla učiť ako prierezová téma v rámci rôznych predmetov. Nie je vylúčené, aby si základné a stredné školy vytvorili samostatný predmet "finančná gramotnosť" v rámci disponibilných hodín. Vyhlásil to minister... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Vrchol sa rozloží až do jari

"Výsledkom je, že tento vrchol sa rozloží presne tak ako minulý rok na obdobie celej jesene, zimy a jari. Inými slovami, čaká nás dlhá a ťažká tretia epidemická vlna, ktorá v celkových číslach môže ľahko konkurovať predošlej epidemickej vlne," skonštatoval.

 

Epidemiológ Pavelka: Vrchol tretej
COVID automat pomáha

Spomalenie rastu podľa epidemiológa nesúvisí s približovaním sa ku kolketívnej imunite alebo k vrcholu, ale s COVID automatom. "Keby sme zrušili automat, efektívne reprodukčné číslo by opäť vyskočilo na svoju pôvodnú hodnotu 1,50 a epidémia by ďalej pokračovala vo svojom nekontrolovanom raste," konštatuje.

Najdôležitejším faktorom je však podľa Pavelku zaočkovanosť populácie. A tá je na Slovensku nízka. Zaočkovaných máme momentálne okolo 45 percent populácie, čo je zhruba polovica vypočítanej hranice kolektívnej imunity v prostredí delta variantu - 83 až 89 %.

Viac ako trápne - čím viac Smer rastie, tým zúrivejšie kope mainstream do Blahu
"Podľa najnovšieho prieskumu má SMER-SD už takmer 18 percent. V Denníku N skáču hromadne z okna a Tódová s roztrasenými rukami zapíja už šiesty lexaurín." Citát Ľuboša Blahu a treba dodať, že tých čo z toho hltajú sedatíva, rastie každým dňom. A... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Ivan Brožík