Za liter benzínu dve eurá? Takto draho sme netankovali už roky!
23 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Takýto prudký nárast nikto nečakal! Kým pred rokom vyšla 50-litrová bandaska „benziňáku“ na približne 58 eur, dnes uberie z rozpočtu o nejakých 15 eur viac, upozorňujú Hospodárske Noviny.


Ceny pohonných hmôt sa v priebehu roka čoraz viac vzďaľujú minuloročným hodnotám, ktoré sa blížili jednému euru. Liter 95-oktánového benzínu sa v poslednom týždni vyšplhal podľa údajov Štatistického úradu priemerne na 1,475 eura, nafta na 1,35 eura. Aktuálne je to ešte viac. Naposledy sme takto draho tankovali v roku 2014.

„Nikto nečakal, že po minuloročnom prudkom poklese cien mnohých výrobkov na denné použitie sa situácia tak rýchlo otočí,“ povedal analytik XTB Lukáš Lipovský. Vidí za tým rozsiahle stimulačné programy počas pandémie a problémy na strane ponuky. 
Zdražovanie nekončí ceny stále stúpajú

Ceny ropy, ktoré sú úzko späté s nákladmi na pohonné hmoty, tento týždeň dosiahli niekoľkoročné maximá, píše HN. Rast poháňajú aj obavy z nedostatku uhlia a plynu.

„Zemný plynu v Európe za posledný rok zdražel o 500 až 600 percent, uhlie na celom svete zdraželo o 100 až 150 percent, čo podnietilo prechod k rope ako ich alternatíve,“ vysvetľuje analytik.

Čaká nás katastrofálne zdražovanie! Nárast cien sa ešte neskončil, práve naopak. Za čo si priplatíme?
Je zle, ale bude ešte horšie! Nárast cien už pocítil takmer každý Slovák, no zdražovanie sa ani zďaleka neskončilo! Pripravte sa na to, že vrchol nás ešte len čaká. Hore pôjde takmer všetko. Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Nie je to prekvapenie

Podľa Lipovského by to nemalo byť prekvapením vzhľadom na to, že zemný plyn pre ázijské dodávky sa často pohybuje nad 150 dolármi za ekvivalent ropného barelu. "Je nemožné, aby celý svet prešiel na ropu alebo iné zdroje energie, ale nasledujúce mesiace a začiatok vykurovacej sezóny budú poznačené vysokou neistotou,“ ozrejmil.

Analytici sa obávajú, že hodnota čierneho zlata by mohla prekročiť stodolárovú hranicu. Podľa Ihsana Abdula Jabbara, ministra pre ropu v Iraku, druhého najväčšieho producenta OPEC-u, by takýto scenár mohol nastať v prvej polovici budúceho roku. Že je pravdepodobný, hovoril začiatkom mesiaca aj ruský prezident Vladimir Putin.

Sulíkov tajomník Galek ŠOKUJE: Neuveríte čo radí, aby sme prežili zdražovanie!
O zdražovaní počúvame na každom kroku, no zásadné sú pre mnohých najmä vysoké ceny energií. Trápia nielen Slovákov, ale celú Európu. Podľa štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva Karola Galeka to však nebude až také tragické, píše portál... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Budeme platiť 2 eurá za liter?

Podľa Lipovského sa môžeme obávať ceny 140 až 180 dolároch za barel. „V takomto prípade by sa pohonné hmoty na Slovensku mohli priblížiť k dvom eurám za liter,“ odhaduje.

To, že do konca roka sa musíme pripraviť na výraznejšie stúpanie cien benzínu a nafty, potvrdzuje aj analytička ProfitLevel Lucia Žárska. „Zlom vo vývoji by mohol nastať na rozhraní rokov 2021 a 2022,“ dodala.

Slováci sa musia pripraviť na katastrofu! Zdražovanie bude horšie, ako sme si mysleli, varuje NBS
Ceny lámu rekordy! Masívne zdražovanie energií, rekordné ceny na veľkoobchodnom trhu, zvyšovanie cien základných potravín ako pečiva, mliečnych výrobkov či mäsa, ale aj elektroniky, pohonných látok či tabaku. Národná banka Slovenska (NBS) varuje,... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Diana Zaťková