Lengvarského ministerstvo sa zbláznilo: Covid pas vraj nie je zdravotnou dokumentáciou!
22 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Digitálny Covid pas EÚ nie je zdravotnou dokumentáciou! Upozorňuje na to ministerstvo zdravotníctva (MZ) a vyhlasuje, že vám ho môže vlastne kontrolovať takmer hocikto! Čo by na to však povedali zákonodarné orgány?


Covid pass nie je zdravotnou dokumentáciou, a tak sa ním musíte preukázať všade, kde vás o to požiadajú. Ministerstvo tvrdí, že v tomto prípade platí výnimka k zákonu o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve v platnom znení, píše portál ereport.sk.

„V takejto situácii sa preto výsledky antigénových testov a RT-PCR testov nestávajú súčasťou zdravotnej dokumentácie osoby,” povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Keď to nie je zdravotný preukaz, čo to je?

Eliášová uviedla, že prevádzky pri svojej povinnosti kontrolovania digitálnych COVID preukazov EÚ neporušujú zákon. "Návštevníci sú podľa MZ SR povinní preukázať sa dokladom o očkovaní, prekonaní či o výsledku testov na ochorenie COVID-19, ktoré nie sú zdravotnou dokumentáciou."

Hovorkyňa tiež odkázala na nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie zo 14. júna tohto roka o rámci na vydávanie, overovanie a uznávanie interoperabilných potvrdení o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, o vykonaní testu a prekonaní tohto ochorenia.

Sulíkov tajomník Galek ŠOKUJE: Neuveríte čo radí, aby sme prežili zdražovanie!
O zdražovaní počúvame na každom kroku, no zásadné sú pre mnohých najmä vysoké ceny energií. Trápia nielen Slovákov, ale celú Európu. Podľa štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva Karola Galeka to však nebude až také tragické, píše portál... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Má uľahčiť pohyb počas pandémie. Čo na to ľudia s preukazom v čiernych okresoch?

Ministerstvo pripomína, že digitálny Covid pass EÚ sa vytvoril s cieľom uľahčiť voľný pohyb počas pandémie. “Preukazy obsahujú iba obmedzený súbor nevyhnutných informácií a pri overovaní sa kontroluje len platnosť a pravosť preukazu overením toho, kto preukaz vydal a podpísal. Deväťmiestny alfanumerický kód je automaticky vygenerovaný a pridelený občanovi systémom, z čoho tiež vyplýva, že nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie.”

Či však preukaz niečo v slovenských podmienkach uľahčuje alebo nie je naozaj otázne. Mnohí sa už taktiež poučili na vládnom slogane: Vakcína je sloboda!

Kamenický sa vrátil po karanténe doslova víťazoslávne. Neuveríte, čo cez karanténu urobil
Podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický bol v karanténe kvôli mediálnemu poradcovi Igora Matoviča, ktorý sa čakajúci na (pozitívny) výsledok PCR testu pohyboval medzi ľuďmi. Smerák už ukončil karanténu a vrátil sa vo veľkom... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik