Klimatológ SHMÚ odkazuje Budajovi: Som znechutený! Konečne vidieť, čo je pre vás skutočná priorita
22 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

A máme to tu! Záväzky Hegerovej vlády voči budúcim generáciám padajú ako domček z kariet pod ťarchou nedostatkov v štátnom rozpočte. Uznávaný klimatológ Jozef Pecho to vytmavil ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi. "Som znechutený! Je načase zvážiť definitívny odchod zo SR!" 



Ako Kocúrkovo

V čase, keď vláda vyhlasuje, ako si chce udržať odborníkov a zabrániť odlivu mozgov do zahraničia, nerobí nič iné, iba im hádže polená pod nohy. Na danú skutočnosť upozornil klimatológ Pecho slovami, že "aspoň teraz konečne vidieť, čo je pre nich skutočná priorita".

Budaj podľa klimatológa stopol výskum zmeny klímy v Slovenskom hydrometeorologickom ústave (SHMÚ). Sklamaný a rezignovaný odborník v statuse na sociálnej sieti zvažuje závažný krok.

„Oddnes nerobím žiadnu osvetu a nič čo sa týka zmeny klímy. MŽP sa rozhodlo, že nám zruší výskum zmeny klímy na SHMÚ. Aspoň teraz konečne vidieť, čo je pre nich skutočná priorita. Som znechutený! Je načase zvážiť definitívny odchod zo SR!" vyjadril sa Pecho.

Čaká nás katastrofálne zdražovanie! Nárast cien sa ešte neskončil, práve naopak. Za čo si priplatíme?
Je zle, ale bude ešte horšie! Nárast cien už pocítil takmer každý Slovák, no zdražovanie sa ani zďaleka neskončilo! Pripravte sa na to, že vrchol nás ešte len čaká. Hore pôjde takmer všetko. Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Vraj ich klimatická kríza trápi. No čo z toho?

Rezort životného prostredia sa voči Pechovmu statusu ohradil a tvrdí, že žiadny výskum nezatrhlo. Klimatickú krízu vraj považuje za problém 21. storočia a zároveň za jednu z najväčších výziev, ktorým ľudstvo čelí v záujme zachovania života na našej planéte, píše portál 1pluska.sk.

„MŽP z týchto dôvodov výskum zmeny klímy nestoplo. Naopak, výskum zmeny klímy pokladá za obzvlášť dôležitý v období čoraz rýchlejšieho globálneho otepľovania. MŽP pracuje na historicky prvom zákone o klíme, ktorý pomôže zbaviť Slovensko emisií, spôsobujúcich globálne otepľovanie.  Vyznačí aj cesty, akou to dosiahnuť do roku 2050," reagovali z tlačového oddelenia.
Výpadok v rozpočte obmedzí výskum

Faktom ale je, že ministerstvo rieši veľký výpadok v rozpočte SHMÚ vo výške 2 miliónov eur. Ten vznikol v čase pandémie po obmedzení leteckej dopravy, keď aerolinky prestali kupovať meteorologický servis od SHMÚ.

Komentátor Repa: 24 miliónov eur je škandál! Krajniak by mal okamžite odstúpiť
22 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Meteorologický ústav kauzu komentoval s tým, že vyjadrenia Pecha nie sú oficiálnym stanoviskom SHMÚ.  „Na rokovaní na Sekcii zmeny klímy a ochrany ovzdušia MŽP SR padol návrh finančne obmedziť dve výskumné úlohy, ktoré SHMÚ rieši, avšak konečné rozhodnutie ešte nepadlo," objasnil hovorca SHMÚ Ivan Garčár.
Len nech sa to nedozvedia médiá

Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa SHMÚ Martina Benka je zatiaľ predčasné hovoriť o zrušení niektorých úloh SHMÚ v budúcom roku.

„Aj keď nepopieram, že situácia s budúcoročným rozpočtom nie je jednoduchá. V prípade navrhovaného krátenia rozpočtu  budeme mať vážne problémy so zabezpečením činnosti SHMÚ. Opakujem však, že rokovania ešte nie sú ukončené, a preto je predčasné prijímať akékoľvek závery, nieto ešte komunikovať o nich s médiami,“ dodal Benko.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/10/21/ivermektin-na-predpis-ano-ale/