Ruská jadrová elektráreň núdzovo odstavila reaktor po zistení úniku pary
21 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Ruská jadrová elektráreň v južnom meste Rostov na Done zaznamenala únik pary a iniciovala núdzové protokoly. Jedna jednotka závodu bola údajne v reakcii na to odstavená, informuje portál RT.


Zástupca pohotovostných služieb vo vyhlásení pre agentúru RIA Novosti uviedol, že „blok dva v jadrovej elektrárni Rostov bol odstavený a prebieha údržba z dôvodu úniku pary“.

Podľa zdroja nie sú v dôsledku incidentu hlásené žiadne zranenia. Taktiež sú bezpečné úrovne radiácie a tri zvyšné reaktory elektrárne fungujú normálne. Údajne sa začalo vyšetrovanie.

Tlačová služba elektrárne odvtedy moskovskému denníku RBK povedala, že o 00:54 v technickej miestnosti elektrárne číslo dva bol zistený nárast radiácie. Podľa schválených protokolov došlo k zníženiu kapacity pohonnej jednotky odpojením od siete. Reaktor je momentálne v režime ochladzovania. Prebiehajú práce na tepelnom mechanickom zariadení.

"Radiačné pozadie v jadrovej elektrárni Rostov je na úrovni zodpovedajúcej normálnej prevádzke reaktorov a neprekračuje prirodzene sa vyskytujúce hodnoty," dodala tlačová služba.

Vstupu Ukrajiny do NATO nezabráni žiadna krajina!
Žiadna tretia krajina nemôže vetovať želanie Ukrajiny vstúpiť do NATO, uviedol šéf Pentagónu. Jeho vyhlásenie prichádza po tom, čo Moskva varovala Kyjev, že vstup do bloku by prekročil „čiaru“, čím by mohlo Rusko „prijať aktívne opatrenia“,... Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Lukáš Leca


Ďalší zdroj pre Interfax uviedol, že k úniku došlo v dôsledku mikrotrhliny v jednom z potrubí vedúcich tlakovú paru. "Toto je takzvaný sekundárny okruh, zariadenie na výmenu tepla," citovala agentúra RIA Novosti predstaviteľa závodu. "Prenáša čistú paru, kde v zásade nie je žiadna rádioaktivita," dodali.

Základy Rostovskej jadrovej elektrárne boli položené v roku 1977 ako súčasť národného energetického programu Sovietskeho zväzu. Výstavba druhého bloku sa začala v roku 1983, ale práce na reaktore boli dokončené až v roku 2010.

Dva výbuchy zničili armádny autobus v Damasku, zabili viac ako tucet ľudí
Najmenej 13 ľudí zahynulo po tom, čo dve výbušné zariadenia zničili autobus, ktorý prechádzal cez most v sýrskom Damasku, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Lukáš Leca