Bezpilotné lietadlo údajne zaútočilo na americkú vojenskú základňu v Sýrii
21 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Na americkú základňa Al-Tanf v sýrskej južnej provincii Homs zaútočila raketa alebo bezpilotné lietadlo. Neboli hlásené žiadne obete a americké centrálne velenie z útoku obvinilo "milície podporované Iránom", informuje portál RT.


Správy o útoku sa objavili v stredu okolo 22:00 miestneho času. Spočiatku sa spomínal „samovražedný dron“ a viac bezpilotných lietadiel. Vojenský predstaviteľ CENTCOM pre Sky News Arabia však neskôr uviedol, že na základňu sa zamerali „rakety". Dodal, že nedošlo k žiadnym stratám na životoch.



"Z útoku sú podozrivé milície podporované Iránom, ale vyšetrovanie pokračuje," dodal úradník.

Ďalšie správy tvrdili, že na základňu smerovalo viacero bezpilotných lietadiel zo smeru iracko-sýrskej hranici. Hovorilo sa aj o bojových lietadlách, ktoré zasiahli ciele v okolitej púšti. Zdá sa však, že ide o americké bojové lietadlá, ktoré uskutočnili výpad ako odvetu.



Iná nepotvrdená správa uviedla, že milície kontaktovali Koalíciu vedenú Spojenými štátmi proti Islamskému štátu (IS, predtým ISIS) a varovali pred blížiacim sa útokom, čo viedlo k evakuácii základne.

Základňa Al-Tanf bola zriadená v roku 2016 s cieľom vycvičiť „umiernených rebelov“ proti vláde v Damasku. Údajne je tam nasadených asi 200 amerických vojakov na podporu militantnej skupiny Nová sýrska armáda
(Maghawir al-Thawra).

Vstupu Ukrajiny do NATO nezabráni žiadna krajina!
Žiadna tretia krajina nemôže vetovať želanie Ukrajiny vstúpiť do NATO, uviedol šéf Pentagónu. Jeho vyhlásenie prichádza po tom, čo Moskva varovala Kyjev, že vstup do bloku by prekročil „čiaru“, čím by mohlo Rusko „prijať aktívne opatrenia“,... Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Lukáš Leca