Starostovia z „čiernych“ okresov sa búria: Kde je sľubovaná sloboda pre zaočkovaných?!
20 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Pamätáte sa ešte na tento slogan? „Vakcína je zdravie, vakcína je sloboda!“ A čo z neho po pár mesiacoch zostalo? Nič! Experimentálne vakcíny totiž nielenže nie sú zdravie, ale vôbec nie ani sloboda. A v čiernych okresoch už vôbec nie.


Vakcíny mali byť topkou v boji s koronavírusom, ktoré ľuďom zabezpečia že už na COVID-19 vážne neochorejú a budú môcť chodiť všade a žiť slobodne. Tak to ale vôbec nie je. Slobodne síce zatiaľ chodiť všade môžu, lenže s tým, že aj oni vírus roznášajú, takže nakazia tých, ktorí ho ešte nemali! Paráda, nie? A stále sa zhoršujúca situácia na Slovensku však skomplikovala život aj tým zaočkovaným. Ako píše portál ereport.sk, z obmedzení pre zaočkovaných sa búria i starostovia.
Chyba nie je len v pravidlách a nastavení covid automatu, ale aj v lotérii

Na Slovensku každým týždňom pribúdajú tmavšie a tmavšie okresy, ba od budúceho pondelka bude až desať čiernych.  A v nich sa život opäť čiastočne  zastaví. Zaočkovaní sa búria, že sú prakticky na rovnakej úrovni ako tí, ktorí si experimentálnu vakcínu pichnúť nedali. Minister rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský síce naznačil, že pre očkovaných môžu byť v hre aj nejaké ústupky, ľuďom to nestačí a búria sa. A plné zuby toho majú už aj starostovia, podľa ktorých sú v čiernych okresoch opatrenia proti ochoreniu COVID-19 zle nastavené a nedomyslené. Zmenu pravidiel by preto privítal aj primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa, ktorý zdôraznil, že pri ich tvorbe je nutné komunikovať s regiónmi, pretože inak nie je predpoklad, že bude stúpať zaočkovanosť práve v okresoch, ktorých sa to najviac dotýka.

Predavačky a kontrola zaočkovania? Fúúúú ha, TOTO je téma, ktorá Slovákom riadne zdvíha tlak
Ján Mikas a jemu podobní „odborníci“ si vymysleli, že predavači v obchodoch či obsluha v gastro zariadeniach majú právo, ba povinnosť skontrolovať hosťa, či je zaočkovaný. Teda či má očkovací preukaz alebo covid pas. Tým však porušili nielen naše... Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Grapa ako príklad uviedol miestnych amatérskych športovcov, ktorí vo svojom čiernom okrese nemôžu trénovať ani hrať súťažné zápasy. „Ale tí istí športovci, prípadne aj diváci, sa môžu zúčastniť na zápase v inom okrese,“ krúti hlavou Grapa nad nelogickými pravidlami. Navyše, podľa neho sa do očkovacej lotérie nemôžu zapojiť ľudia zaočkovaní u zamestnávateľa v Českej republike. „Týka sa to len ľudí zaočkovaných cez naše zdravotné poisťovne,“ upozornil primátor. Podľa Grapu začínajú obyvatelia čierneho okresu uvažovať o využití služieb a reštaurácií v susednej Českej republike a Poľsku. „Museli zrušiť svadby, či sú očkovaní alebo neočkovaní. Majitelia reštaurácií, salónov a ďalších podnikov sú zúfalí ale veria, že sa im podarí prežiť aj tretiu vlnu ochorenia COVID-19,“ dodal primátor Krásna nad Kysucou.

Niektoré okresy opäť s obmedzeniami. Pozrite ČO konkrétne vás čaká
Neslávne slávny covid automat opäť úraduje. Od pondelka sa mierne zhoršenie epidemickej situácie samozrejme odrazí aj na farbách okresov. Väčšina Slovenska bude oranžová a prvýkrát zasvieti aj 10 červených. A práve v nich je potrebné očakávať... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Ivan Mihale

Začína neželaná zvýšená mobilita ľudí z čiernych do bledších okresov

Život v okrese Kysucké Nové Mesto pokračuje po prechode Covid automatu do čiernej farby podľa starostu obce Radoľa Antona Tkáčika na prvý pohľad rovnako, ale opatrenia podľa neho dodržiavajú najmä tí, ktorí ich považujú za dôležité. Veľa zaočkovaných ľudí na Kysuciach je však podľa Tkáčika nahnevaných. „Prisľúbili im, že ich zaočkovanie bude znamenať slobodu. Aj napriek tomu sú úplne absurdne zavreté fitcentrá a reštaurácie,“ nechápe starosta Radole, podľa ktorého sa zaočkovaní presúvajú do blízkej Žiliny, ktorá je v lepšej farbe. „Doplácajú však na to už aj tak ťažko skúšaní podnikatelia v našom okrese. Napriek tomu, že sú trebárs zaočkovaní,“ vysvetľuje Tkáčik, ktorý tiež skritizoval to, že prevádzky majú kontrolovať svojich zákazníkov. Je to podľa neho nielen diskutabilné, ale aj alibistické prenášanie bremena kontroly z represívnych orgánov na malých živnostníkov.

Obmedzovanie zaočkovaných v čiernych okresoch sa nepozdáva ani Milanovi Kulkovskému, primárovi z nemocnice v Považskej Bystrici. „Som presvedčený o tom, že u väčšiny tých, ktorí sa dali zaočkovať, boli dôvodom ich rozhodnutia výhody z toho plynúce. Mnohí sa dali zaočkovať preto, aby nemuseli chodiť na testy a mohli cestovať bez obmedzení. Aby mohli ísť na rôzne podujatia, chodiť do reštaurácii, na športoviská, do fitnesscentier a wellness,” skonštatoval lekár, ktorý poukázal na mobilitu ľudí z „tmavších“ okresov do „bledších“, kde nie sú také prísne obmedzenia. „A práve táto zvýšená mobilita občanov z pandemicky horších okresov do lepších želaná nie je,“ upozornil primár Kulkovský.

Vedec R. Kollár: Jeseň 2021 vs. jeseň 2020 znamená 8x prísnejší Covid automat. Môže to akcelerovať nepokoje
Keď sa nenecháš pekne zaočkovať príde zlý bubák a zoberie ťa so sebou... Aj takto by sa dalo nazvať to, čo vyprodukoval vo svojom statuse matematik a vedec Richard Kollár. Tiež konštatuje, že Covid automat bude 8x tvrdší ako pred rokom a tvrdí, že... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik