Ruské stíhačky sprevádzali nad Čiernym morom americké bombardéry
20 | 10 | 2021 I TASR

Dve ruské stíhačky Suchoj Su-30 sprevádzali v utorok nad Čierny morom dva americké bombardéry B-1B, ktoré údajne smerovali k ruským hraniciam. V stredu o tom informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské Národné centrum riadenia obrany (NCUO).


"Do vzduchu boli vyslané dve stíhačky SU-30 zo štruktúr námorného letectva a protivzdušnej obrany Čiernomorskej flotily, aby identifikovali vzdušné ciele a zabránili narušeniu hraníc (Ruska)," píše sa vo vyhlásení NCUO. To zároveň dodalo, že americké bombardéry sprevádzali aj dve vojenské lietadlá KC-135.

NCUO tiež zdôraznilo, že posádky ruských stíhačiek vykonali let v súlade s medzinárodnými pravidlami o využívaní medzinárodného vzdušného priestoru. Po tom čo stíhačky dohliadli na to, aby americké bombardéry nenarušili ruské hranice, sa vrátili späť na svoju základňu, dodalo centrum.
Aktivita zahraničných prieskumných lietadiel a dronov sa zvyšuje

Agentúra RIA Novosti si všíma, že aktivita zahraničných prieskumných lietadiel a dronov sa v poslednom čase v blízkosti ruských hraníc zvyšuje. Ruské vojenské úrady totiž v uplynulých týždňoch a mesiacoch hlásia podobné incidenty pomerne často.

Ruské ministerstvo obrany napríklad aj tento víkend informovalo o tom, že ruské plavidlo zabránilo americkému torpédoborcu v pokuse preniknúť do teritoriálnych vôd Ruska v Japonskom mori. K incidentu došlo v čase, keď Rusko a Čína vykonávali v tejto oblasti spoločné námorné cvičenie.

Víkendový incident v Japonskom mori odmietlo americké ministerstvo obrany komentovať. Moskva sa však vyjadrila, že ho považuje za hrubé porušenie medzinárodných pravidiel.