Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu mimoriadne zasadnutie o Severnej Kórei
20 | 10 | 2021 I TASR

Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu mimoriadne zasadnutie o Severnej Kórei po tom, čo štátne média KĽDR informovali, že Pchjongjang vypálil "nový typ" balistickej strely SLBM. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov.


Zasadnutie, ktoré sa uskutoční poobede, iniciovali Spojené štáty a Británia, dodali pre AFP spomínané zdroje.

Strela SLBM (submarine-launched ballistic missile) mala "mnoho moderných navádzacích technológií," uviedla Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA). Zároveň dodala, že bola vypálená z rovnakého plavidla, z ktorého Pchjongjang vystrelil pred piatimi rokmi svoju prvú strelu tohto typu.
Balistická strela SLBM

SLBM je balistická strela odpaľovaná z ponorky, ktorá dokáže dopraviť na miesto určenia s vysokou presnosťou bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou.

Oficiálna tlačová agentúra KĽDR v správe nespomenula vodcu Kim Čong-un, čo podľa AFP naznačuje, že pri teste nebol prítomný.

Severná Kórea odpálila ďalšiu neidentifikovanú strelu
Severná Kórea v utorok ráno odpálila do Japonského mora ďalšiu neidentifikovanú strelu. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na generálny štáb juhokórejskej armády, ktorý nešpecifikoval, o akú strelu šlo a aký mala... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | TASR

Armáda USA test strely odsúdila

O vypálení spomínanej strely informovali už v utorok ráno juhokórejské vojenské zdroje. Armáda Spojených štátov tento krok KĽDR následne odsúdila a uviedla, že situáciu konzultovala s Južnou Kóreou a Japonskom.

Agentúra AP konštatovala, že Pchjongjang zjavne pokračuje v  sérii testov svojich zbraní. Ich cieľom zrejme je vyvinúť tlak na Washington a Soul kvôli rokovaniam o denuklearizácii Kórejského polostrova, ktoré už viac ako dva roky nenapredujú

Severná Kórea v máji označila diplomaciu Spojených štátov za "falošnú" a podľa štátnych médií odmietla myšlienku rozhovorov s Washingtonom. Vyjadrenie z Pchjongjangu prišlo len deň po tom, ako administratíva prezidenta USA Joea Bidena uviedla, že je otvorená rokovaniam o denuklearizácii.

Čínske a ruské lode sa spolu preplavili cez prieliv oddeľujúci japonské ostrovy
Skupina desiatich námorných plavidiel z Číny a Ruska sa v pondelok preplavila cez Cugarský prieliv oddeľujúci japonskú pevninu a ostrov Hokkaido. V utorok to uviedla japonská vláda s tým, že podobné aktivity pozorne sleduje, informovala agentúra... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | TASR