Lavrov: Rusko pozastaví od novembra priame diplomatické styky s NATO
19 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
Dva týždne po tom, čo blok vedený USA vyhostil osem ruských diplomatov za údajnú „nezverejnenú špionáž“ v bruselskom sídle Moskva oznámila, že úplne pozastaví operácie svojej misie v NATO, informuje portál RT.


Odvetné opatrenia



Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok tiež oznámil, že informačná kancelária NATO v Moskve bude v rámci odvetných opatrení nútená ukončiť činnosť.

Začiatkom tohto mesiaca sa predstavitelia NATO rozhodli obmedziť počet stálej ruskej delegácie v bloku a zrušiť poverenia ôsmich vyslancov v reakcii na to, čo nazývali „podozrivé zhubné ruské aktivity“.

Rusko, USA, Čína a Pakistan pracujú na tom, aby Taliban plnil sľuby, prezradil Lavrov
Spojené štáty, Čína, Rusko a Pakistan spoločne pracujú na tom, aby zaistili, že noví vládcovia z hnutia Taliban v Afganistane budú dodržiavať svoje sľuby, predovšetkým pri zostavovaní skutočne reprezentatívnej vlády a pri zabraňovaní šírenia... Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Reakcia Moskvy

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová po rozhodnutí NATO varovala, že Moskva bude na reakcii pracovať.


Teraz, ak sa blok vedený USA chce rozprávať s Ruskom, musí sa obrátiť na veľvyslanectvo v Belgicku, povedal Lavrov. "V dôsledku účelových krokov NATO nemáme vhodné podmienky pre základné diplomatické činnosti," uviedol pre tlačovú agentúru TASS.
Prostredníkom bude Brusel

" V reakcii na akcie NATO pozastavujeme prácu našej stálej misie, vrátane práce nášho hlavného vojenského predstaviteľa. Medzinárodný sekretariát NATO už bol informovaný," dodal ruský minister.

"Ak majú členovia NATO nejaké naliehavé záležitosti, môžu sa obrátiť na nášho veľvyslanca v Belgicku, ktorý zaisťuje dvojstranné vzťahy medzi Ruskom a Belgickým kráľovstvom,"  uzavrel Lavrov.

Lavrov: "Ukrajina by konečne mala prestať žobrať o peniaze zo Západu, je to nedôstojné"
16 | 09 | 2021 | Diana Zaťková