Šéf zásahového tímu Slašťan: Ľudia sú hrozba a nie potrava
18 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Medveď je najväčšia šelma, žijúca na Slovensku a okrem človeka v prírode nemá nepriateľa. Človek sa rozhodol chrániť ho, čo je nepochybne správne. Rôznia sa však názory na reguláciu ochrany a z medveďa sa stáva jedna z tém, ktorá rozdeľuje spoločnosť. Kým "úradníci z Bratislavy" zabitie medveďa odsudzujú, ľudia z podhorských oblastí sa vďaka strachu z medveďov chytajú radikálnejších riešení. Hovorí o tom aj portál Zoznam.



Musí konať zásahový tím

Šéf zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan pripúšťa, že eutanázií niekoľkých kusov medveďov v niektorých lokalitách sa zrejme nebude dať vyhnúť. Ide o niektoré obce na Podpoľaní, či Liptove.
Nenávistné komentáre

Množia sa hlavne na sociálnych sieťach. Majú spoločného menovateľa - strach z ohrozenia domácich zvierat. Ľudia v podhorských oblastiach majú pocit, že zo zveri chránenej sa stala zver škodná. Konkrétne komentáre zverejňovať nebudeme, sú totiž mnohokrát až za čiarou osobných útokov.
Ľudia podporujú pytliactvo

Šéf zásahového tímu Slašťan prezradil, že v niektorých oblastiach je situácia naozaj neúnosná. Parazitujú na včelstvách, ovocí, nie raz si trúfnu aj na hospodárske zvieratá. Veľký problém je zvlášť v obci Dúbravy v okrese Detva. "Tu sa odohralo niekoľko útokov, či už na hospodársky dobytok, ale aj na človeka." priznáva Slašťan. Práve v tejto oblasti už pytliaci usmrtili dva statné kusy. "O premnožení sa v tejto oblasti hovoriť nedá, ale zvýšená populácia medveďov tam je."
Odchytové zariadenia "nefungujú"

„Nebudeme ich odchytávať. Budeme ich eutanazovať na priamo. Sú plaché a do odchytového zariadenia nevojdú. Musíme preto využiť nejakú inú techniku,“ vysvetlil Slašťan. „Ľudia tam trpia zvýšenou prítomnosťou medveďov, takže na mieste budeme zasahovať dovtedy, dokým sa tie problémy nevyriešia."  Po jednom kuse sa chystajú usmrtiť v Dúbravách aj v Kľačne.
Terčom útokov aj dobytok

V obci Dúbravy zaznamenali niekoľko medvedích útokov na dobytok. Medveď však nie je mäsožravec. Ako je to teda možné?  „Keď je v takýchto obciach poľnohospodárske družstvo so živočíšnou výrobou, kde zvyšky mäsa neodovzdávajú do kafilérií, ale ich niekde len tak vyhadzujú, tu ich nájdu medvede. Tie si následne zvyknú na mäsitú potravu a tú vyhľadávajú obciach. Môže to byť jeden z faktorov. Konkrétne v týchto obciach to ale nemáme potvrdené,“ objasnil Slašťan, prečo sa z medveďa stáva predátor bažiaci po mäse.
Človek nie je potrava

„Ľudia sú pre medvede hrozba a preto ich napádajú. Nie preto, že by ich chceli zožrať." objasňuje Slašťan a na záver konštatuje, že v obciach, kde zasahujú, sa s negatívnymi reakciami nestretávajú. "Internetové útoky nás nejako nezaujímajú. Pre nás sú dôležité odozvy ľudí priamo v teréne."