Istropolis - umelecké diela obrovskej hodnoty sú preč!
17 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Istropolis, alebo Dom odborov, ako si ho pamätajú moji rovesníci je megalomanská stavba v centre Bratislavy, ktorej už nejaký čas hrozí, že skončí rovnako, ako PKO na nábreží Dunaja. To "muselo" uvoľniť miesto lukratívnejším stavbám. Čo bude s touto budovou?



25 rokov výstavby

Celoštátna súťaž na výstavbu Domu osborov a techniky bola vypísaná ešte v roku 1956. Tú vyhrali Ferdinand KončekIľja Skoček a Ľubomír Titl. Štvrťstoročie výstavby bolo vynútené zmenami v projekte. V 80. rokoch bol jedným z miest, kde sa konali nie len veľké galakoncerty, ale aj rôzne stranícke kongresy. Miesto tu mali aj rôzne aktivity pre deti.

Doba kávová trvá!
O dobe kávovej sa spieva v dobrých tridsať rokov starej piesni a zdá sa, že doba kávová stále trvá. vyzerá to tak, že ešte nejaký čas sa neskončí. Poďme si teda tú tekutinu, o ktorej niektorí hovoria, že lepšie vonia, ako chutí, trošku očistiť od... Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Súčasnosť nesľubuje ružovú budúcnosť

Budovu na jeseň roku 2017 odkúpili dve developerské spoločnosti. Obe avizovali, že počítajú s vytvorením multifunkčného priestoru, ktorý bude aj naďalej plniť kultúrno-spoločenskú funkciu. Od istého šasu sa hovorilo aj o jej zbúraní. To odmieta mestská časť Bratislava - Nové Mesto, pod ktorej územnú správu Istropolis patrí.
Diela s umeleckou hodnotou

Samotná budova je však kultúrnym dedičstvom. V areáli sa búranie zrejme už začalo. Budova bola preplnená dielami dnes už vysokej umeleckej hodnoty a arterakty, no tie už tam nie sú. „Boli odborne demontované a deponované v sklade, o čom sa Pamiatkový úrad SR ubezpečil na obhliadke predmetného depozitu v júni 2021. Vlastník plánuje v budúcnosti opätovne použiť spomínané výtvarné diela a umelecko-remeselné súčasti architektúry,” tlmočil Radomír Sabol.

Heger začína chápať? Alebo zase opakuje naučené frázy?
16 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Bude z neho národná kultúrna pamiatka?

Návrh je od roku 2019 na Pamiatkovom úrade. Ten zatiaľ sleduje vývoj okolia. Hovorí odborný radca Pamiatkového úradu SR Radomír Sabol: „Pamiatkový úrad SR dlhodobo sleduje vývoj podoby významného mestského uzla – Trnavského mýta a jeho okolia. Vo vzťahu k riešeniu dopravných potrieb hlavného mesta a stavebných zámerov vlastníka objektov Istropolisu, Pamiatkový úrad SR zameral svoju pozornosť na možnosti prístupu k jeho ochrane pamiatkových hodnôt v súvislosti s procesmi prebiehajúceho územného a stavebného konania, týkajúceho sa samotného objektu a okolitého priestoru. V kontexte právnej ochrany upozorňujeme na fakt, že Istropolis bol mestom Bratislava vyhlásený za mestskú pamätihodnosť, čo tiež limituje postupy mesta a mestskej časti v procesoch stavebného úradu a vytvára priestor pre jeho ochranu.”
Zodpovednosť za kultúrne dedičstvo

Nekončí sa odkúpením nehnuteľnosti do súkromného vlastníctva. Ani pri rodinnom, či bytovom dome. Zvlášť nie pri takejto veľkej a významnej stavbe s rozlohou 40-tisíc metrov štvorcových. Tá nie je len stavbou, ale bezpochyby aj architektúrou. Zámer riešiť Trnavské mýto v Bratislave asanáciou budovy Istropolisu je zo strany jeho aktuálneho majiteľa cynickým mentálnym atavizmom.

Kde cesta neexistuje, tam si ju Hovorme spolu spravili!
O iniciatíve Hovorme spolu sme na našich stránkach už niekoľkokrát písali. Jej iniciátori všetkých pozývajú na prvé živé vysielanie cez ich informačné kanály. Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Eka Balašková