Vieme, že nič nevieme a o očkovaní ešte menej
16 | 10 | 2021 I Ivan Mihale

Ministerstvo zdravotníctva už začalo pozývať na preočkovanie treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19. Je vôbec potrebné? Ako dlho vydržia protilátky po druhej dávke? Portál Pluska sa o tom presvedčil na vlastnej koži.


V privátnom laboratóriu si dali zmerať hodnoty protilátok po štyroch mesiacoch od druhej dávky očkovania. Výsledky prekvapili každého!


Imunológ Miloš Jeseňák pre Plusku vysvetlil, čo vlastne protilátky znamenajú. "Protilátky sú najviac zastúpené bezprostredne po tom, ako si ich telo vytvorí. Je úplne prirodzené, že časom ich hodnota klesá. „Či už ide o tie, ktoré sa vytvorili po prekonaní ochorenia, alebo tie, ktoré sa vytvorili po očkovaní, časom sa spotrebujú. Máte však vytvorené pamäťové bunky, ktoré keď sa stretnú s vírusom, nanovo masívne vytvoria protilátky. Alebo to viete podporiť tým, že si dáte tretiu dávku, ktorá vám nanovo zvýši tvorbu protilátok.“



Postup na zistenie protilátok

Podľa Plusky sa na test neodporúča ísť skôr ako 14 dní po očkovaní. Je určené pre samoplatcov a cena testu sa pohybuje od 14 eur do 50 eur, v závislosti od toho, aký typ protilátok vám zisťujú. V Pluske odskúšali privátne laboratórium Unilabs Slovensko v Bratislave. Po odbere vzorky krvi, vyhodnotia, aké množstvo protilátok máte.

Zdravotná sestra vám zoberie vzorku krvi, preto sa nevyhnete pichnutiu ihlou. „Čo viem od ľudí, ktorí sem opakovane chodia, po Pfizeri mali protilátky, i keď niektorí nízku hodnotu, ale vždy mali. Skôr po Astre, keď prišli po prvej dávke, tak sa stávalo, že nemali žiadnu hladinu, ale keď už prišli po druhom očkovaní, tak mali,“ opísala svoje skúsenosti sestra.

Redaktor z Plusky sa dal otestovať metódou Elisa, zaujímalo ho totiž, ci je ešte dostatočne chránený po druhej dávke.
Výsledok

Redaktor z Plusky sa dal otestovať metódou Elisa, zaujímalo ho totiž, ci je ešte dostatočne chránený po druhej dávke.

Výsledok prišiel do 2 pracovných dní od odberu. Hodnota protilátok bola 18,310 U/ml. Svoj výsledok konzultoval s generálnym riaditeľom laboratórií Vladimírom Lednickým. Ten uviedol, že „je to stále pomerne robustná hodnota protilátok. Za dostatočnú ochranu po očkovaní považujeme hodnotu 1 U/ml. Trochu iné je to pri prekonaní ochorenia COVID-19, kde je iný typ protilátok a za dostatočnú hodnotu sa považuje úroveň 11,5 U/ml."

Predavačky a kontrola zaočkovania? Fúúúú ha, TOTO je téma, ktorá Slovákom riadne zdvíha tlak
Ján Mikas a jemu podobní „odborníci“ si vymysleli, že predavači v obchodoch či obsluha v gastro zariadeniach majú právo, ba povinnosť skontrolovať hosťa, či je zaočkovaný. Teda či má očkovací preukaz alebo covid pas. Tým však porušili nielen naše... Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Prekvapujúce vyjadrenie

Imunológ Miloš Jeseňák tvrdí, že s testami na protilátky treba byť opatrný. „To je výsledok, ktorý vám hovorí, že máte alebo nemáte protilátky. Na aké percento ste chránený, nikto nevie. Keď ich máte viac, tak asi ste viac chránený ako ten, čo ich má nižšie. My však nevieme povedať, aká má byť tá koncentrácia, podľa ktorej je človek chránený.“

Výsledok testu však neodporúča brať ako rozhodujúci faktor pri zvažovaní tretej dávky. „Protilátky môžu byť vo forme, že ich test nevie zachytiť, máte tam aj bunkovú imunitu a iné zložky. Tento test je ťažko interpretovateľný, nemal by sa paušálne robiť, mal by byť limitovaný len na klinické štúdie alebo experimentálne pozorovania,“ dodal imunológ.
Ministerstvo zdravotníctva v propagande pokračuje

Podľa Plusky, rezort zdravotníctva oficiálne sprístupnil možnosť registrácie na podanie tretej dávky vakcíny v stredu 13. októbra podvečer. Očkovanie treťou dávkou je dobrovoľné, určené pre pacientov s oslabenou imunitou, zdravotníkov či klientov zariadení sociálnych služieb, ktorým uplynulo aspoň šesť mesiacov po podaní druhej dávky vakcíny.

Esemesku s pozvánkou rozposiela Národné centrum zdravotníckych informácií. To sa riadi zoznamom od zdravotných poisťovní. Registrovať sa na tretiu dávku môžu len tí, ktorým príde SMS. Urobiť tak môžu na stránkach www.korona.gov.sk alebo www.vakcinacia.nczisk.sk. Do štvrtka sa treťou dávkou zaočkovalo 149 osôb.

Očkovacie preukazy sú nezmysel! Potvrdzujú to aj najnovšie vedecké výskumy
Očkovacie pasy niektorí považujú za nemorálne a rozsiahle zasahovanie vlády, aj keď tieto zistenia neexistujú. Neexistuje žiadna historická paralela, aby vlády týmto spôsobom obmedzovali pohyby zdravých ľudí kvôli respiračnému... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič