Ruské námorníctvo odstrašilo americkú vojnovú loď pri pokuse vplávať do jeho teritoriálnych vôd (VIDEO)
16 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Ruskí námorníci boli donútení "odstrašiť" americký raketový torpédoborec USS Chafee, pretože smeroval k narušeniu námorných hraníc vo vodách uzavretých pre vojenské cvičenia, informuje portál RT.


V piatok náčelníci obrany uviedli, že USS Chafee, vojnová loď triedy Arleigh-Burke, ktorú prevádzkuje americká tichomorská flotila, sa pokúsila dostať na územie na ruskom Ďalekom východe. Jej smer odklonila jedna z ruských protiponorkových lodí v krajine "Admiral Tributs".

Podľa správ plavidlo pôsobilo v Japonskom mori niekoľko dní. Následne sa pokúsilo preplávať hranicu v blízkosti zálivu Petra Veľkého.

"Po prijatí varovania torpédoborec Chafee nezmenil kurz, aby opustil uzavretú oblasť. Namiesto toho zdvihol svoje farebné vlajky, aby naznačil prípravu na štart helikoptéry z paluby. To znamená, že nie je možné zmeniť smer a rýchlosť. Išlo o akciu zameranú na narušenie štátnej hranice Ruskej federácie v zálive Petra Veľkého,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.



"Chafee, keď spozoroval odhodlanie posádky ruskej lode nedovoliť narušenie štátnej hranice, zmenil smer a o 17:50 sa otočil späť, menej ako 60 metrov od Admirala Tributsa," dodalo ministerstvo.

"Kroky posádky USS Chafee boli hrubým porušením medzinárodných pravidiel o predchádzaní zrážkam na mori. Taktiež porušili medzivládne dohody medzi Ruskom a USA o predchádzaní incidentom na šírom mori a vo vzdušnom priestore nad ním,” ďalej sa píše vo vyhlásení.

Incident sa podobá príbehu, ktorý sa odohral vlani v novembri. USS John McCain preplával do vôd zálivu Petra Veľkého. Americkí velitelia označili incident za „operáciu slobody plavby“.

USA: Objavili vrak námornej lode USS Bear
16 | 10 | 2021 | TASR