USA: Objavili vrak námornej lode USS Bear
16 | 10 | 2021 I TASR
Vrak americkej námornej lode USS Bear objavili približne 418 kilometrov východne od Bostonu. Plavidlo slúžilo v oboch svetových vojnách. Desaťročia hliadkovala vo vodách pri pobreží Aljašky a stala sa prvým vládnym plavidlom pod velením černošského kapitána.

Informoval o tom v piatok denník The Guardian s odvolaním sa na tlačovú agentúru AP, píše TASR.

Vrak lokalizovali už v roku 2019. Avšak iba v auguste tohto roku dospel tím expertov k záveru, že s "primeranou istotou" ide o USS Bear. Kuter s dĺžkou 58 metrov sa potopil v roku 1963, keď ho vliekli do prístavu vo Filadelfii. Z lode sa mala stať plávajúca reštaurácia.

Loď na parný a plachtový pohon skonštruovali v roku 1874 v škótskom Dundee. Spojené štáty ju kúpili v roku 1884, aby sa zúčastnila na pátraní po členoch nevydarenej arktickej expedície, ktorú viedol vojenský dôstojník Adolphus Greely.

Kuter nasledujúce desaťročia strávil hliadkovaním v Arktíde. Vykonával záchranné akcie a policajné operácie, zbieral geologické a astronomické údaje, zaznamenával prílivy a sprevádzal veľrybárske plavidlá.

Loď bola vyradená zo služby v roku 1944 a zostala v kanadskej provincii Nové Škótsko až do svojej osudnej plavby. Kuter USS Bear je pre svoju dlhú službu všeobecne považovaný za jednu z historicky najvýznamnejších lodí v dejinách USA.

Francúzsko: V hre Euromilióny padol rekordný jackpot 220 miliónov eur
16 | 10 | 2021 | TASR