Primátor Čadce už toho má dosť: „Z nás pokusných králikov robiť nebudete!“ odkazuje Kolíkovej
16 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Nová súdna mapa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej stále vyvoláva veľké vášne. A to nielen medzi zamestnancami súdov či samotnými sudcami, ale aj medzi bežnými ľuďmi a ich volenými zástupcami. Aj tí už toho majú dosť!


V strede týždňa sa konali mohutné protesty pred viacerými budovami súdov po celom Slovensku. Zapojili sa do nich nielen sudcovia či zamestnanci, ktorí sa boja cestovania a o to, že prídu o prácu, ale aj starostovia a primátori miest, ktorých sa Kolíkovej plánované nové rozdelenie súdov týka. Bol medzi nimi i primátor Čadce Milan Gura, ktorý svoj názor na vec vyjadril vo videu, ktoré zverejnil vo svojom profile na sociálnej sieti.
Ak neuspejú, budú blokovať cesty, ale chrbát už jednoducho neohnú

„V meste Čadca sme usporiadali protest proti rušeniu okresného súdu. Všetci primátori a starostovia držíme spolu. Dnes sme nemali iba protest, ale vytvorili sme aj petičný výbor a ideme skúsiť petičnú akciu,“ oznamuje vo videu čadčiansky primátor. „Úradníci v Bratislave asi nevedia, kde sú Kysuce a jednoducho z nás robia pokusných králikov.

Myslia si, že ohneme chrbát a zneužívajú našu dobrosrdečnosť. My však hovoríme zásadné nie! Nedovolíme, aby v prirodzenom regióne Kysúc zanikla ďalšia inštitúcia, ktorou je Okresný súd v Čadci,“ hovorí rázne Milan Gura, podľa ktorého je zaujímavé, že Oravania a ich prirodzený región okresný súd mať bude.



„Liptov ako prirodzený región mať okresnú súd bude, ale Čadca a región Kysúc nie! Takže nie! Spúšťame petičnú akciu a ak neuspejeme, budeme blokovať cesty a náš chrbát už jednoducho neohneme,“ varuje kompetentných čadčiansky primátor. „Lebo nekončí sa to len okresným súdom, ale potom sa bude rušiť aj okresná prokuratúra a okresné riaditeľstvo policajného zboru?“ kladie Gura vážnu rečnícku otázku.

„Aj knižnica je okresná, tak potom nám zrušia aj tú?“ pýta sa trochu preháňania primátor. „Chcem poprosiť a požiadať všetkých občanov Kysúc, cez svojich starostov a primátorov k vám bude doručená petícia, podpíšte ju a tak zabojujme za túto inštitúciu. Veľmi pekne vám ďakujem, že aj tento protest bol v pokojnom duchu, ale v razantnej forme,“ povedal na samý záver videa primátor Čadce Milan Gura.

Protestný „míting“ pred Kolíkovej ministerstvom. Transparenty „Stop súdnej mape“ či „Dosť bolo ignorácie“ hovorili za všetko
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa rozhodla pre reformu v súdnictve. Jej navrhovaná nová súdna mapa však vyvolal silnú búrku nevôle nielen medzi samotnými sudcami, ale aj medzi zamestnancami súdov, ktorí sa rozhodli mať priamo pred... Čítať ďalej
07 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik