Architekti udeľovali ceny CE ZA AR
16 | 10 | 2021 I Eka Balašková

CE ZA AR je prestížna Cena za architektúru, ktorá diela slovenských architektov hodnotí už 20 rokov. Aj v tomto roku sa CE ZA AR udeľovala v šiestich kategóriách.



Kategória Rodinné domy

svojho víťaza našla v modernej úprave tradičného dedinského rodinného domu. Kombinácia tradičného, s moderným osvetlením pokračuje do záhrady, ktorú však architekt nechal v pôvodnom stave. Členka medzinárodnej poroty Bohunka Koklesová na webe súťaže vysvetľuje, že najmä v prípade obytných domov je dôležité prepojenie na okolitú prírodu, záhradu, alebo parkovú úpravu.

Ružinov už zálohuje plastové fľaše a plechovky
Zatiaľ za plastové fľaše a plechovky peniaze nedostanete, ale zato ich dostane niekto, kto ich tiež potrebuje - samospráva. V Ružinove zo zisku plánuje zabezpečiť lavičky, ktoré rozmiestni v rámci mestskej časti. Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Kategória Bytové domy

V tejto kategórii vyhral bytový dom, ktorý je súčasťou prvej etapy výstavby areálu Bytové domy Kamence v Kysuckom novom meste. Stavby medzi mostom a riekou môžu pôsobiť ako bariéra, pri tomto projekte je to naopak, priestor výborne dopĺňa.  Člen medzinárodnej poroty Jakub Cigler víta túto výstavbu. Ako tvrdí: “Dlhodobá nenásytnosť trhu, ako na Slovensku, tak aj v Česku, a zároveň stále pomerne nízke nároky zákazníkov v tomto sektore. To vo svojom dôsledku vedie k tomu, že developeri nie sú pod zdravým konkurenčným tlakom a nevytvárajú architektom adekvátny priestor na kvalitnú tvorbu.”
Kategória občianske a priemyselné budovy

CE ZA AR v tejto kategórii poputuje do Banskej Štiavnice pre budovu Súkromnej ZŠ Guliver. Bohunka Koklesová: „V tomto prípade sa ukázala priepasť medzi existujúcimi školami na Slovensku a touto ZŠ . Ukázala nám, aké dôležité je venovať čas a priestor deťom, vytvoriť im zázemie, ktoré samotné je pre nich inšpiráciou. Je to škola, ktorá zabezpečuje všestranný rozvoj detí, nielen to nevyhnutné pre vzdelanie.” Na škole je zaujímavý nie len pekný interiér. Nechýba telocvičňa s prístupom na školský dvor a plavecký bazén. Ten je tiež napojený na školskú budovu.

NAKA v budove Košického samosprávneho kraja?
NAKA včera zasahoval v budove Košického samosprávneho kraja vo veci rozbehnutého trestného stíhania. Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Eka Balašková

V kategórii Fenomény architektúry "zabodoval" hrad

Medzi najzachovalejšie hradné ruiny na Slovensku patrí Hrad Uhrovec. Jeho obnovy sa chopili architekti, ktorí k rekonštrukcii pristupovali citlivo. Vďaka tomu sa im podarilo zachovať pôvodný vizuál a štruktúru.
Kategória Interiér - 1903 (Trnava)

Pri tomto projekte sa potvrdilo, že moderná architektúra sa uberá skôr k minimalizmu. Autorovi evidentne záležalo na tom, aby z jedného konca miestnosti bolo vidieť čo najďalej a tým zanechal otvorenosť a vzdušnosť priestoru. 
Kategória Exteriér - Neformálne mo(nu)menty

Architekti touto stavbou reagovali na plánované dobudovanie električkovej trate v Petržalke. Tri kolektívne diela sa nachádzajú pozdĺž Chorvátskeho ramena Dunaja. Porota ocenila prácu študentov, ktorí poukazujú na potenciál tohto miesta a tiež skrášľujú verejné priestranstvo.

Predavačky a kontrola zaočkovania? Fúúúú ha, TOTO je téma, ktorá Slovákom riadne zdvíha tlak
Ján Mikas a jemu podobní „odborníci“ si vymysleli, že predavači v obchodoch či obsluha v gastro zariadeniach majú právo, ba povinnosť skontrolovať hosťa, či je zaočkovaný. Teda či má očkovací preukaz alebo covid pas. Tým však porušili nielen naše... Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik