Berlín: Pri vypratávaní tábora radikálnej ľavice došlo k potýčkam s políciou
15 | 10 | 2021 I TASR
Stovky policajtov v Berlíne začali v piatok vypratávať obytný areál, ktorý bol jednou z posledných bášt miestnej radikálnej ľavicovej scény. Informovala o tom TASR s odvolaním sa na DPA.

Obyvatelia tábora zvaného Köpi, nachádzajúceho sa na ulici Köpenicker Straße v centre Berlína, už vopred ohlásili, že budú polícii klásť odpor. Časť plotu, za ktorým sa zabarikádovali, približne po hodine strhlo obrnené policajné vozidlo. Aktivisti hádzali na príslušníkov polície rôzne predmety a striekali ich hasiacimi prístrojmi. Z miesta bolo vidieť stúpajúci dym.

Do akcie bolo nasadených okolo 2 000 príslušníkov poriadkových síl. Z toho 700 z iných spolkových krajín. Zadržaných bolo viacero osôb.

V areáli s rozlohou 2 600 metrov štvorcových, kde v obytných kontajneroch žilo zhruba 30 ľudí, stojí i veľká obytná budova. Tej sa však piatkový zákrok polície netýkal. Obsadili ju v roku 1990, čiže rok po páde Berlínskeho múru. Okrem bytov na horných poschodiach sa tam nachádza i koncertný priestor, lezecká stena, malá športová hala či kino.

Krajinský súd v Berlíne v júni nariadil vypratanie pozemku, kde sa nachádzal tábor Köpi.

Polícia informovala, že už v noci na piatok bolo poškodených niekoľko áut a budov v okolí. Počas uplynulých nocí bolo v lokalite vidieť i horiace kontajnery a pneumatiky. Vo štvrtok večer sa uskutočnil pokojný protest stoviek demonštrantov v neďalekej štvrti Kreuzberg.