Viktor Orbán sa ozval! Takto vidí vzťahy Maďarov a Slovákov
14 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Nie je zvykom oslavovať výročia mostov. "Takéto oslavy sa spravidla neorganizujú," povedal Viktor Orbán na oslavách 20. výročia odovzdania mosta, ktorý spája Slovensko s Maďarskom. "Je vidieť, že ide o viac, ako len výročie. Most sa stal symbolom. Spája dve krajiny," dodal podľa Index.hu premiér Maďarska, podľa ktorého je potrebné povedať viac


Mosty, podľa Viktora Orbána je potrebné nielen stavať, ale musíme mať na pamäti aj to, kto ich zbúral.
"Bolo to pred dvomi desaťročiami, keď sme odhodili sovietsky obojok. Túžili sme po našej vlasti, Európe. A dúfali sme, že všetky naše problémy budú vyriešené," pripomenul obdobie otvorenia mosta maďarský premiér. "Dnes je táto nálada preč. Museli sme si uvedomiť, že nemôžeme dôverovať, čo sa týka našej budúcnosti iným a musíme za všetko bojovať," povedal Viktor Orbán.

Viktor Orbán je presvedčený, že sotva existujú dva také národy, ktoré by videli veci tak podobne, ako slovenský a maďarský. "Len jazyk je iný. Rozumieme si teda dokonale. Kým neprehovoríme," poznamenal.
A dodal tiež, že Európska únia chce Maďarsku vnútiť veci, ktoré maďarskí občania nechcú.

"Ako David modernej doby stojíme tvárou v tvár bruselskému Goliášovi," poznamenal Viktor Orbán podľa Index.hu.

Pellegrini chcel byť kritický, ale tentokrát sa sekol, hodnotia Baránek a Lenč
Tlačová beseda Petra Pellegriniho, ktorá mala byť kritická, tentokrát podľa politológov, predsedovi strany Hlas, nevyšla. "Neuspel so svojou kritikou," tvrdí Baránek. A rovnakého názoru je aj politológ Jozef Lenč. "Príde mi to ako zbytočná búrka vo... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Slováci a Maďari nie sú nepriatelia, sme spojení osudom

"My Slováci a Maďari nie sme nepriatelia, ale sme spojení osudom. Úspešné Maďarsko nemôže existovať bez úspešného Slovenska," podčiarkol predseda vlády Maďarska Viktor Orbán. A dodal, aby sme si nerobili ilúzie, pretože úspešná stredná Európa je dôležitá iba pre nás. Podľa Orbána krajiny V4 -ky sú schopné spoločne a efektívne napredovať, pretože máme to, čo Európe chýba.

"Chceme byť dobrými učeníkmi histórie. Mosty sa musia nielen stavať, ale musíme mať na pamäti aj to, kto ich zbúral," ukončil Viktor Orbán svoj príhovor v Ostrihome.

Ako si Amíci veselo kšeftujú so svojimi najutajovanejšími dokumentmi
Vyhovárajú sa na širokorozvetvené siete zahraničných špiónskych sprisahaní, no poriadok by si mali spraviť predovšetkým doma. Zamestnanca amerického námorníctva a jeho manželku zadržali v Západnej Virgínii pre obvinenie z predaja tajných údajov o... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Milan František

Pôvodný most bol zničený ustupujúcimi nemeckými vojskami

"Premiéri Maďarska a Slovenska sa stretli na moste o druhej popoludní. Príhovor mali Viktor Orbán a Eduard Heger, ako aj starostovia Ostrihomu a Štúrova. Na slávnostnom programe vystúpil aj spevák Miklós Varga a operný spevák Roman Krško," píše portál Index.hu.

Slovenský premiér Eduard Heger vo svojom hlavnom príhovore ocenil dôležitosť dobrých susedských vzťahov medzi oboma krajinami a poukázal na to, že odovzdanie mostu Márie Valérie pred dvadsiatimi rokmi bolo úspechom, ktorý inšpiroval rozvoj vzťahov a spolupráce medzi dvoma krajinami. "Tento príbeh je príbehom dvoch dobrých susedov, príbehom úspechu," zdôraznil podľa Index.hu Eduard Heger.

Most Márie Valérie bol slávnostne otvorený pred 20. rokmi za prítomnosti Viktora Orbána a Mikuláša Dzurindu. Pri slávnostnom prestrihnutí pásky bol prítomný aj komisár Európskej únie Günter Verhaugen. Pôvodný most bol zničený ustupujúcimi nemeckými vojskami počas 2. svetovej vojny.

Sme lepší ako Monako! Slovenský pas patrí do TOP 10 najsilnejších
Jedna naozaj dobrá správa! Slovenský pas sa podľa spoločnosti Henley & Partners prebojoval medzi najlepšie na svete! V praxi to znamená, že víza od nás žiada len minimum krajín. Je až zarážajúce, koho všetkého sme predbehli! Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Maďarsko odvolalo uznesenie o nákupe pôdy v zahraničí

Podľa TASR, Maďarsko zverejnilo odvolanie uznesenia o nákupe pôdy v zahraničí v maďarskom štátnom vestníku v utorok (12. 10.) večer. "Na zverejnenie odvolania, ktoré podpísal premiér Viktor Orbán," upozornil podľa TASR v stredu spravodajský server 24.hu. Slovenský premiér Eduard Heger v utorok v Budapešti povedal, že je rád, že vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Je to podľa neho dôležité pre budovanie vzájomných a korektných vzťahov," píše TASR.

Predchádzalo mu stretnutie šéfov diplomacie, Ivan Korčoka a Petra Szijjártóa. "Minister Ivan Korčok na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave, 5. októbra zdôraznil, že Slovensko požiadalo Maďarsko, aby svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko, robili po vzájomnej konzultácii a dohode," píše portál Teraz.

Kim Jong-un sa na veľtrhu zbraní v Pchjongjangu pochválil „neporaziteľnou“ armádou
Najvyšší severokórejský vodca Kim Jong-un sa počas veľtrhu zbraní pochválil „neporaziteľnou“ armádou svojej krajiny a skritizoval Washington za pokrytecké rozhovory o mieri, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Lukáš Leca