Sme lepší ako Monako! Slovenský pas patrí do TOP 10 najsilnejších
13 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Jedna naozaj dobrá správa! Slovenský pas sa podľa spoločnosti Henley & Partners prebojoval medzi najlepšie na svete! V praxi to znamená, že víza od nás žiada len minimum krajín. Je až zarážajúce, koho všetkého sme predbehli!



Jediný rebríček svojho druhu

Vďaka údajom za 16 rokov je Henley Passport Index poskytovaný spoločnosťou Henley & Partners  jediným svojho druhu na základe exkluzívnych údajov Medzinárodného úradu pre leteckú dopravu (IATA). Index obsahuje 199 rôznych cestovných pasov a 227 rôznych destinácií.

Henley Passport Index, aktualizovaný štvrťročne, sa považuje za štandardný referenčný nástroj pre globálnych občanov a suverénne štáty pri hodnotení toho, kde sa pas zaraďuje do spektra globálnej mobility.

Spoločnosti Henley & Partners informovala verejnosť na svojich webových stránkach o rebríčku najsilnejších cestovných pasov pre rok 2021. Slovensko v ňom obstálo veľmi dobre. Môžeme preto bez príkras povedať, že vďaka tomu nášmu, sa nám cestuje oveľa jednoduchšie, píše dnes24.sk.

Zle je: Chemický gigant Duslo Šaľa prerušil výrobu, ohrozí to celú ekonomiku aj poľnohospodárstvo!
Enormné zvyšovanie cien energií dostáva stále viac a viac fabrík do situácie, kedy sa musia zamýšľať nad tým, či ešte vyrábať, alebo radšej svoje brány zatvoriť a na istý čas, ba možno aj trvalo, svoju výrobu zastaviť. Jednou z nich je aj Duslo... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

V prvej desiatke dominuje Európa

„Index neberie do úvahy dočasné obmedzenia, takže ak ponecháme stranou aktuálny súčasný prístup k cestovaniu, na vrchole rebríčka sú držitelia pasov z Japonska a Singapuru, ktorí môžu cestovať bez víz do 192 destinácií,“ opisuje CNN rebríček spoločnosti.

No hneď nasledujúce priečky patria starému kontinentu – až na malú výnimku. Nasledujú krajiny ako Nemecko a Južná Kórea, ktoré si nemusia robiť starosti s vízami do 190 destinácií, pričom za nimi sa umiestnilo Fínsko, Taliansko, Luxembursko. Tie majú voľný vstup do 189 lokalít.

„Austrália a Kanada sú na ôsmom mieste, Maďarsko je na deviatom mieste a Litva, Poľsko a Slovensko sa spoločne dostali na desiatu priečku so skóre 182,“ všíma si CNN.

Sťažnosť proti obvineniu P. Kažimíra podáme v zákonnej lehote
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír a jeho obhajoba podá sťažnosť proti obvineniu z prečinu podplácania v zákonnej lehote. Pre TASR to v stredu uviedol jeho obhajca Ondrej Mularčík. Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | TASR

Lepší ako Monako

Držitelia nášho pasu majú bezvízový režim do 182 krajín. Nechali sme za sebou v tomto poradí Estónsko, Lotyšsko, Slovinsko, Island, Malajziu, Lichtenštajnsko, Cyprus, Čile, Monako, Rumunsko, Spojené Arabské Emiráty, Bulharsko, Chorvátsko, Hong Kong.

Pred nami sa však na siedmej priečke umiestnili naši bratia Česi, ktorí pozíciu zdieľajú napríklad s USA, Veľkou Britániou či Gréckom.

Na samom chvoste sa ocitol napríklad Irak (115), Sýria (114) či Afganistan (116), teda krajiny s nestabilnou politickou situáciou.

Ministerke Kolíkovej naložil za súdnu mapu. Kritika od bývalého kolegu
Máriu Kolíkovú tvrdo skritizoval jej bývalý stranícky kolega Tomáš Meravý. Informáciu o tom na svojom portáli priniesli Topky.sk. Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Eka Balašková