Vatikán má v kauzách zneužívania detí diplomatickú imunitu, tvrdí ECHR
13 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
Vatikán má výsostnú imunitu, ktorá ho chráni pred súdnymi spormi o sexuálnom zneužívaní na miestnych súdoch. Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) po tom, ako prípad predložilo 24 ľudí, ktorí sa hlásia k obetiam, informuje portál RT.




V utorok najvyšší súd zamietol prípad, ktorý predložili dve desiatky ľudí. Tí tvrdia, že ako deti prežili sexuálne zneužívanie zo strany katolíckych duchovných z Francúzska, Belgicka a Holandska.
Žiadali odškodné

Údajní poškodení pôvodne podali na súde prvého stupňa v Gente proti Svätej stolici a niekoľkým vysokým predstaviteľom duchovenstva v roku 2011 hromadnú žalobu. Požadovali v nej odškodné 10 000 EUR za každú obeť kvôli „politike Cirkvi mlčať o otázkach sexuálneho zneužívania“.

Súdny spor obsahoval sťažnosť na „štrukturálne nedostatočný spôsob, akým sa Cirkev v rámci neho vysporiadala so známym problémom sexuálneho zneužívania“.

Obyvatelia Ria de Janeiro oslávili "90. narodeniny" sochy Krista Spasiteľa
Obyvatelia brazílskeho mesta Rio de Janeiro v utorok oslávili "90. narodeniny" tamojšej ikonickej sochy Krista Spasiteľa slávnostnou bohoslužbou aj novým alkoholickým nápojom. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | TASR

Z prvostupňového na najvyšší

O dva roky neskôr však súd v Gente uviedol, že nie je príslušný pre Svätú stolicu, čo jednotlivcov prinútilo postúpiť prípad najvyššiemu európskemu súdu.

ECHR sa v utorok postavil na stranu belgického súdu. Dospel k záveru, že súhlasí so zisteniami, aby Svätá stolica požívala „diplomatickú imunitu“ a „v medzinárodnom meradle bola uznaná za zahraničného suveréna, pričom má rovnaké práva a povinnosti ako štát.“
Neskutočné čísla zneužívaných

Minulý týždeň bolo odhalené, že v priebehu siedmich desaťročí bolo duchovnými a laickými členmi francúzskej katolíckej cirkvi sexuálne zneužívaných až 330 000 detí. Počas tohto obdobia bolo z útoku obvinených 2 900 až 3 200 kňazov a duchovných.

Kim Jong-un sa na veľtrhu zbraní v Pchjongjangu pochválil „neporaziteľnou“ armádou
Najvyšší severokórejský vodca Kim Jong-un sa počas veľtrhu zbraní pochválil „neporaziteľnou“ armádou svojej krajiny a skritizoval Washington za pokrytecké rozhovory o mieri, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Lukáš Leca


Olivier Savignac, vedúci združenia obetí „Parler et Revivre“ („Hovorte a žite znova“), uviedol, že tieto prekvapujúce čísla sa rovnajú „jednému agresorovi pre 70 obetí“. Je to podľa neho „desivé pre francúzsku spoločnosť, pre Katolícky kostol."
Hanba pre celú cirkev

V nadväznosti na usvedčujúcu správu pápež František vyjadril poľutovanie nad zisteniami odhalenia. Poznamenal, že „je aj mojou hanbou, našou hanbou za neschopnosť Cirkvi postaviť ich do centra pozornosti“ a prosil francúzskych biskupov, aby „pokračovali v úsilí, aby sa podobné tragédie neopakovali“.

Chystá sa zmena rýchlosti v mestách a dedinách. Aké budú odporúčania?
Na cestách EÚ ročne príde o život cca 22 700 ľudí a zranených je podľa štatistiky asi 120 tisíc. Cieľom minulého desaťročia bolo, znížiť tieto čísla na polovicu, čo sa nepodarilo. Európsky parlament podľa portálu Pluska preto požiadal Európsku... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Eka Balašková