Kapitán Kirk zo Star Treku - posledná misia, konečne vo vesmíre! (VIDEO)
13 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
Stredajší suborbitálny štart kozmickej lode New Shepard 4 od Blue Origin má vytvoriť nový rekord. Rekordmanom má byť najstarší človek, ktorý sa dostane do vesmíru. A bude to práve legendárny herec William Shatner zo slávneho Star Treku, informuje portál RT.


Splnil sa mu sen



NS-18 je druhou misiou s posádkou komerčných letov za vesmírnou zábavou spoločnosti Blue Origin. Shatner, ktorý má 90 rokov, má prekonať vekový rekord, ktorý bol ironicky stanovený len pred niekoľkými mesiacmi.

Známa letkyňa Wally Funková mala 82 rokov, keď v júli letela na tej istej opakovane použiteľnej vesmírnej lodi po boku generálneho riaditeľa Blue Origin, miliardára Jeffa Bezosa.
Štyria na palube

Automatický suborbitálny let má podľa plánu vzlietnuť z odpaľovacej rampy v Corn Ranch v západnom Texase. Shatner bude na palube s ďalšími tromi cestujúcimi. Výkonnou riaditeľkou Blue Origin Audrey Powers, austrálskym nadšencom do prieskumu vesmíru Chrisom Boshuizenom a podnikateľom Glenom de Vriesom.

Američania a ich spojenci zaplnili loďami Tchajwanskú úžinu, Rusi prišli ukázať svoje námorníctvo
Ruská korveta Gremjaščij, sprievodné ponorky a remorkér priplávali, aby sa zapojili do nateraz iba symbolického boja o Tchaiwan. V blízkosti ostrova je momentálne 17 vojnových lodí zo Spojených štátov a ich šiestich spojeneckých... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Milan František

Nezabudnuteľný Kirk

Spomedzi týchto štyroch je herec kanadského pôvodu najznámejším pre svetové publikum. Jeho prelomovou úlohou bola úloha Jamesa T. Kirka, kapitána fiktívnej vesmírnej lode USS Enterprise v pôvodnej sérii Star Trek zo 60. rokov.

Tá spečatila jeho odkaz medzi generáciami fanúšikov posadnutých vesmírom. Mal tiež úspešnú hudobnú a mediálnu kariéru.


Konkurenti

Blue Origin súťaží na rozvíjajúcom sa trhu súkromného vesmírneho turizmu so silnou konkurenciou. Tú predstavuje britský podnikateľ - dobrodruh Richard Branson - Virgin Galactic. Tento rok sa Bransonovi podarilo poraziť Bezosa a stať sa prvým miliardárom vo vesmíre.

Aj keď Blue Origin nesúhlasí s tým, že sa výlet v raketovom lietadle VSS Unity považuje za „skutočný“ vesmírny let.

Ako si Amíci veselo kšeftujú so svojimi najutajovanejšími dokumentmi
Vyhovárajú sa na širokorozvetvené siete zahraničných špiónskych sprisahaní, no poriadok by si mali spraviť predovšetkým doma. Zamestnanca amerického námorníctva a jeho manželku zadržali v Západnej Virgínii pre obvinenie z predaja tajných údajov o... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Milan František