Američania a ich spojenci zaplnili loďami Tchajwanskú úžinu, Rusi prišli ukázať svoje námorníctvo
13 | 10 | 2021 I Milan František

Ruská korveta Gremjaščij, sprievodné ponorky a remorkér priplávali, aby sa zapojili do nateraz iba symbolického boja o Tchaiwan. V blízkosti ostrova je momentálne 17 vojnových lodí zo Spojených štátov a ich šiestich spojeneckých krajín.


"Je to sprievod korvety Gremjaščij, dieselelektrických ponoriek Petropavlovsk-Kamčatskyj a Volchov a remorkéra Kapitan Gurjev “. Informoval web vk-smi.ru.
Zatiaľ iba demonštrácia záujmu

Podľa oficiálnych informácií smerujú do Vladivostoku. Autor článku však tvrdí, že ruské lode vyzbrojené novými raketami Kalibr sa tam v krátkom čase neobjavia.

V blízkosti Tchaiwanu je celá flotila zahraničných plavidiel. Medzi sedemnástimi, ktoré čakajú na rozhodujúci boj, sú dve americké lietadlové lode, Ronald Reagan a Karl Vinson, jedna britská, a to Kráľovná Alžbeta, aj japonská vrtuľníková loď Ise. Neďaleko ostrova je sústredených viac ako 15 tisíc vojakov.
Napätie porastie

Rusi uskutočnili nedávno v Japonskom mori ukážkové manévre. Podieľali sa na nich raketový krížnik Varjag, veľká protiponorková loď Admiral Tributs a malé protiponorkové lode.

Na pozadí vyhlásenia ruského ministra zahraničný vecí Sergeja Lavrova, že USA presúvajú svoje vojenské zoskupenia do oblasti, možno očakávať, že konfrontácia sa bude len zvyšovať.

Peking tvrdí, že USA „zámerne narušujú“ mier. Americká vojnová loď totiž preplávala Taiwanským prielivom
Čína obvinila Washington z podnecovania taiwanskej samostatnosti. Peking to uviedol po tom, ako americká vojnová loď preplávala Taiwanským prielivom. Pentagón to považuje za „rutinnú“ plavbu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca