Peking tvrdí, že USA „zámerne narušujú“ mier. Americká vojnová loď totiž preplávala Taiwanským prielivom
19 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Čína obvinila Washington z podnecovania taiwanskej samostatnosti. Peking to uviedol po tom, ako americká vojnová loď preplávala Taiwanským prielivom. Pentagón to považuje za „rutinnú“ plavbu, informuje portál RT.


USS Curtis Wilbur, torpédoborec triedy Arleigh Burke, v utorok preplával Taiwanským prielivom. Ide o dôležitú vodnú cestu, ktorá oddeľuje Čínu od Taiwanu.

Americké námorníctvo označilo túto plavbu za rutinnú misiu zameranú na preukázanie „záväzku USA k slobodnému indicko-pacifickému priestoru“. Peking, ktorý považuje opakované ukážky americkej sily provokatívne, obvinil administratívu prezidenta Joea Bidena z podnecovania napätia v regióne.

„Kroky USA vysielajú Taiwanu nesprávne signály, ktoré vedome narúšajú situáciu v regióne a ohrozujú mier a stabilitu v Taiwanskom prielive,“ uviedol plukovník Zhang Chunhui.

Západ formuje Ukrajinu na protiruskú krajinu. Ohrozuje tým bezpečnosť Ruska, tvrdí Putin
Ukrajina je manipulovaná západom. Formuje z nej protiruskú krajinu. Stáva sa vážnym rizikom pre Moskvu, ktorá musí neustále riešiť problémy ovplyvňujúce jej národnú bezpečnosť, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. Informuje portál... Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


USA spolu s väčšinou krajín sveta zatiaľ oficiálne Taiwan neuznali, ale aj tak zostávajú jeho najväčším spojencom.

Taiwan, podporený USA, uviedol, že je „veľmi ochotný“ spolupracovať s Washingtonom a „rovnako zmýšľajúcimi“ krajinami. Šéf strategického plánovania na taiwanskom ministerstve obrany poznamenal, že majú v pláne nakúpiť rakety s doletom takmer 1 000 kilometrov. Rakety by radi nakúpili od USA.

Záhadný objekt z najnovšie odhalených záberov je predmetom vyšetrovania, tvrdí Pentagón
Čerstvo uniknuté zábery záhadného objektu, ktorý preletel nad kalifornským pobrežím, sú autentické, uviedla americká armáda. Záhadný objekt je predmetom vyšetrovania, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Lukáš Leca