Ako si Amíci veselo kšeftujú so svojimi najutajovanejšími dokumentmi
13 | 10 | 2021 I Milan František

Vyhovárajú sa na širokorozvetvené siete zahraničných špiónskych sprisahaní, no poriadok by si mali spraviť predovšetkým doma. Zamestnanca amerického námorníctva a jeho manželku zadržali v Západnej Virgínii pre obvinenie z predaja tajných údajov o štruktúre amerických jadrových ponoriek do zahraničia.


Informovalo o tom na webe americké ministerstvo spravodlivosti. Správu prevzal portál tass.ru.

Americká jadrová ponorka narazila do neidentifikovaného objektu
Americká jadrová ponorka utrpela škody po náraze do neidentifikovaného objektu v indicko-tichomorskom regióne. Podľa agentúry AFP to oznámilo vo štvrtok americké námorníctvo. Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Kšeftujeme s ponorkami

Reč je o 42-ročnom Jonathanovi Toebim, ktorý mal prístup k utajovaným informáciám. Podľa amerických úradov sa v apríli 2020 pokúsil dostať do kontaktu s nemenovaným cudzím štátom, pričom za poplatok ponúkol prenos údajov o štruktúre elektrární jadrových ponoriek amerického námorníctva. Toebiho kontaktoval tajný zamestnanec amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý sa predstavil ako zástupca štátu zaujímajúceho sa o tieto informácie.
Originálny sendvič

Inžinier Jonathan Toeby, ktorý slúžil na ponorke, sa pokúsil predať utajované údaje do zahraničia. USB flash disk s utajovanými skutočnosťami ukryl medzi dva krajce chleba v sendviči s arašidovým maslom, napísali Daily Mail. Prvú zásielku s množstvom tajných dokumentov a návrhom na začatie tajnej spolupráce poslal úradom inej krajiny poštou vlani na jar.
Komu to predal?

Následne Toebi za asistencie svojej manželky dvakrát preniesol tajné údaje a dostal odmenu vo výške najmenej 100 tisíc dolárov v kryptomene. V sobotu ho zadržali v Západnej Virgínii, keď sa pokúšal tretíkrát odovzdať tajné informácie.

Toebi a jeho manželka sú obvinení zo sprisahania a nezákonného prenosu utajovaných údajov do zahraničia. Hrozí im doživotie a pokuta až do výšky 100 000 dolárov.

Dohoda o ponorkách medzi USA, Veľkou Britániou a Austráliou je nebezpečný vtip (Scott Ritter)
22 | 09 | 2021 | Diana Zaťková