Koaličná rada sa venovala i blížiacej sa voľbe komisárov
12 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Koaličná rada sa na pondelkovom (11. 10.) zasadnutí venovala okrem štátneho rozpočtu aj blížiacej sa voľbe komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Konkrétne mená koalícia zatiaľ nedohodla, čaká sa na finálny zoznam uchádzačov a návrhy poslancov. Viacerí zástupcovia koalície sa zároveň zhodujú, že Sme rodina vo vláde ostáva a partneri naďalej diskutujú o reforme súdov či nemocníc.


Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš pre TASR uviedol, že rokovanie o štátnom rozpočte speje k dohode, o tom však bude podľa jeho slov informovať podrobne minister financií Igor Matovič (OĽANO). Šipoš doplnil, že na rokovaní sa s partnermi venovali aj téme nezákonných sterilizácií žien. Na otázku o kandidátoch na komisárov odpovedal, že nejaké návrhy už prišli, no s finálnou dohodou v koalícii počkajú na definitívny zoznam uchádzačov.

Heger je ako šašek. Kam ho postavia, tam stojí. No a čo, že pod zlou vlajkou...
Ponížili nás ako už dávno nikto. A náš PÁN premiér sa iba priblblo usmieval, že to sa stáva! Čo by asi povedali Maďari, keby sme namiesto ich vlajky vyvesili pri oficiálnej návšteve taliansku? Však aj na nej sú pruhy rovnakej farby ako majú... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Šéfka klubu SaS Anna Zemanová to vidí podobne. Dodala, že k téme komisárov sa ešte vrátia. Podľa jej slov prichádzajú rôzne návrhy na kandidátov a bude z čoho vyberať. Za optimálne považuje nájsť zhodu na mene, aby sa ich podarilo zvoliť na prvý raz. Rokovania o reformách nemocníc a súdov podľa nej pokračujú v podobnom štýle ako doteraz.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga rovnako tvrdí, že o reforme nemocníc a súdov sa ďalej rokuje. "Nie je to uzavreté a som presvedčený, že príde k dohode. Ide to postupne, uzatvára sa rozpočet, následne ďalšie témy," skonštatoval. V súvislosti s vyjadreniami šéfa Sme rodina Borisa Kollára o nesúhlase s reformami poznamenal, že z koalície zatiaľ nik neodchádza. Partneri podľa neho spoločne hľadajú riešenia, ako reformy posunúť, nie ich zastaviť. K výberu komisárov dodal, že hoci nie je v zákone stanovené verejné vypočutie kandidátov vo výbore, uvítal by to.

V súvislosti s možnými kandidátmi na post komisára pre deti sa podľa informácií TASR spomínajú napríklad aj poslankyňa Katarína Hatráková (OĽANO), bývalá poslankyňa Natália Blahová či zakladateľ organizácie Úsmev ako dar Jozef Mikloško mladší.

Klepne Ministerstvo školstva po prstoch podvodným diplomovkám?
Na Slovensku už niekoľko rokov vidíme trend "zvyšovania vzdelávania" a odráža sa to aj pri prijímaní do zamestnania - bez maturity vás nevezmú takmer nikde a vysokoškolský titul "potrebuje" už pomaly aj pokladníčka v supermarkete. A tak má mnoho... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Eka Balašková