Aj biela palica má "svoj" deň
12 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Medzinárodný deň bielej palice si pripomíname každoročne 15. októbra. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Políciou Slovenskej republiky už niekoľko rokov organizuje dopravno-bezpečnostnú akciu. Výnimkou nebude ani tento rok.



Za všetkým hľadaj ženu

A inak to nie je ani v tomto prípade. Za zrodom bielej palice stojí francúzska šľachtičná Guilly d´Herbemontová (čítaj Guji Derbemontová, pozn. red.). Tá uvažovala, ako u nevidiacich eliminovať možnosť úrazu a tiež znížiť ich závislosť na iných. Inšpiráciu našla v bielych paliciach, ktorými policajti riadili dopravu na parížskych križovatkách. Francúzski nevidiaci časom túto pomôcku prijali za svoju, lebo sa im časom osvedčila v praxi. Pôvodná biela palica bola skôr len signalizačná - nevidiaci, ktorý chcel prejsť cez cestu ju vysunul do priestoru a zastavil premávku. Až časom sa z nej stala pomôcka orientačná.

Milan Markovič: Chcem vedieť, kde urobili súdruhovia chybu!
"Predovšetkým nie som zvedavý na poplašné správy – aj keby boli pravdivé. Už som sa predsa za tie skoro dva roky čosi naučil! Ja chcem vedieť, kde urobili súdruhovia vakcinátori chybu!" Píše Milan Markovič v ďalšej zo sérii článkov "Čo ja viem?" v... Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Dopravno bezpečnostná akcia

Koná sa pravidelne v októbri. Aj v tento štvrtok (14. 10. 2021) sa môžete stretnúť so zvýšeným pohybom ľudí s bielymi palicami po našich uliciach, konktérne po niektorých priechodoch pre chodcov. Nevidiaci bude prechádzať po priechode a keď nezastavíte, o pár desiatok metrov vás zastaví policajt s niekým, kto vám vysvetlí, ako funguje signalizácia bielou palicou. No a ak budete ukážkový vodič, môžu vás zastaviť tiež - "nafasujete" voňavú visačku do auta.
Aby vás nezastavili...

Ak zbadáte nevidiaceho človeka, ktorý pár sekundovým zdvihnutím svojej bielej palice do výšky pásu signalizuje úmysel prejsť cez priechod pre chodcov, zastavte sa a nechajte ho prejsť.

Inklúzia a integrácia na slovenský spôsob
Na úvod musím napísať, že hoci som sama chodila do špeciálnych škôl, som za inklúziu a integráciu. Plnohodnotné integrované/inkluzívne vzdelávanie je to, čo by pomohlo mnohým deťom. Nebudem v tomto článku riešiť, čo všetko k nemu nášmu školstvu... Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Čo určite nerobte

Niektoré veci robiť skrátka nemá význam. Napríklad - zbytočne budete blikať svetlami, prípadne mávnete rukou, ako že "choď". Ten človek nemá šancu vidieť vás. Taktiež netrúbte - klaksón pôsobí ako výstraha, ktorou nevidiacemu človeku dávate signál, že má stáť. Ak ste dostatočne blízko, stiahnite okienko a upozornite ho, že ho púšťate.