Cirkevné i súkromné školy sa majú financovať rovnako. Ako štátne
11 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Podľa portálu eduworld.sk sa plánujú zmeny vo financovaní súkromných i cirkevných škôl a školských zariadení. Odstrániť by sa malo nerovné postavenie zriaďovateľov týchto škôl v porovnaní so zriaďovateľmi štátnych škôl. Vyplýva to z novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorou sa má upraviť aj zákon o financovaní základných škôl. Predložili ho koaliční poslanci.


Novela má rešpektovať autonómiu zriaďovateľov cirkevných škôl a školských zariadení v súlade s platnými zmluvami medzi štátom a cirkvami a tiež zriaďovateľov súkromných škôl a školských zariadení. Školy sa majú financovať rovnako bez ohľadu na zriaďovateľa školy.

Liberálny minister školstva tentoraz dostal lopatu
Napriek daždivému počasiu sa dnes konal protest pred ministerstvom školstva, ktorého cieľom bolo vyjadrenie nesúhlasu proti očkovaniu detí, proti podmieňovaniu povinnej školskej dochádzky rôznymi nelogickými protipandemickými opatreniami a proti... Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Ján Papuga


Vo vzťahu k financovaniu škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obce sa navrhuje ponechať doterajšiu úpravu. Ak ide o školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti fyzických osôb a právnických osôb i štátom uznaných cirkví a náboženských spoločností, navrhuje sa nový spôsob financovania, a to na základe zmluvy.

Zmena má spočívať v nahradení doterajšieho pojmu „dotácia“ slovami „finančné prostriedky“. Má ísť o spresnenie, aby sa výstižne zohľadňovala skutočnosť, že finančné prostriedky na mzdy a prevádzku škôl a školských zariadení nemajú povahu dotácie. Podľa predkladateľov ide o finančné prostriedky poskytované územnej samospráve zo štátneho rozpočtu prostredníctvom podielových daní.

V školstve vznikne ďalšia inštitúcia. Bude prínosom?
Minister školstva Mgr. Branislav Gröhling oznámil, že vznikne nová inštitúcia Národný inštitút vzdelávania a mládeže, ktorý má byť bližšie učiteľom. Má transformovať niektoré školské inštitúcie do jednej. Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Ján Papuga


Účinnosť by mala v prípade schválenia nadobudnúť od 1. januára 2022.