Taliban ukázal Američanom zdvihnutý prst: Nedestabilizujte náš režim v Afganistane
10 | 10 | 2021 I TASR
Na prvom priamom rokovaní s USA ukázal Taliban Američanom zdvihnutý prst. varoval Spojené štáty, aby "nedestabilizovali" režim hnutia v Afganistane. S odvolaním sa na agentúru AFP informuje TASR.

"Jasne sme im povedali, že pokusy o destabilizovanie vlády v Afganistane nie je dobré pre nikoho," povedal afganský minister zahraničných vecí Amír Chán Muttakí. Jeho slová citovala afganská štátna tlačová agentúra Bachtar.

"Dobré vzťahy s Afganistanom sú dobré pre všetkých. Nič by sa nemalo robiť pre oslabenie existujúcej vlády v Afganistane. Viedlo by to k problémom pre ľudí," dodal Muttakí.

Vyjadrenia afganského ministra zahraničných vecí prišli v prvý deň dvojdňových rozhovorov s tímom USA v katarskom hlavnom meste Dauha. Na čele tímu USA je osobitný predstaviteľ amerického rezortu diplomacie Tom West a vysokopostavená predstaviteľka Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj Sarah Charlesová.

Muttakí uviedol, že USA pomôžu aj s vakcináciou Afgancov proti ochoreniu COVID-19. Americká strana rokovania bezprostredne nekomentovala. Ešte pred rokovaniami zdroje z amerického ministerstva zahraničných vecí uviedli, že jeho prioritou je zaistiť bezpečný prechod pre amerických a ostatných občanov, ktorí chcú opustiť Afganistan. Tiež zabezpečiť, aby Taliban nedovolil "teroristom" pôsobiť na afganskom území.

Nová ruská ponorka s raketami Zirkon dokáže poslať na dno naraz až dva zväzky lietadlových lodí
Ponorka triedy Jaseň vybavená raketami Zirkon je smrteľnou zbraňou. Americké námorníctvo sa pred ňou musí triasť. Dokáže udrieť z parádnej vzdialenosti. Hoci aj väčšej ako 1 000 kilometrov. Vezmime letovú rýchlosť rakiet Zirkon, ktorá presahuje 9... Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Ivan Brožík