Taliansko: Tisíce ľudí protestovali v Ríme a ďalších mestách proti covid pasom
10 | 10 | 2021 I TASR
Tisíce ľudí protestovali v sobotu v centre Ríma proti rozšíreniu povinnosti preukazovať sa covidpasom na všetkých pracoviskách, informovala agentúra AFP. Počas pochodu došlo k potýčkam medzi protestujúcimi a políciou, informuje TASR.

Demonštrácia bola síce povolená, ale niekoľko stoviek ľudí sa odtrhlo a pokúsilo sa pochodovať smerom k parlamentu. Polícia na ich zastavenie použila vodné delá a slzotvorný plyn, a pri potýčkach zatkla niekoľko demonštrantov.

V hlavnom meste, ale aj v Miláne alebo Cesene sa konali ďalšie protesty.

Pred tromi týždňami vláda talianskeho premiéra Maria Draghiho odhlasovala povinné covid pasy na všetkých pracoviskách. Povinnosť mať covid pas pri vstupe na pracovisko začne platiť od 15. októbra a bude trvať do konca tohto roka. Vyžadovať sa bude vo verejnom aj súkromnom sektore. Zamestnanci, ktorí budú chodiť do práce bez "zeleného pasu", budú po piatich dňoch dočasne vykázaní z pracoviska bez vyplatenia mzdy.

Pas o zaočkovaní je v Taliansku nutný už aj teraz pri mnohých aktivitách, napríklad pri ceste do zahraničia alebo vysokorýchlostnými vlakmi či na domácich letoch, pri účasti na určitých podujatiach a pri sedení za stolom vo vnútri barov a reštaurácií.

Rakúsky kancelár Kurz po škandále rezignoval. Naši vládni šašovia by sa na niečo také nezmohli
09 | 10 | 2021 | TASR