Iba 16-ročná študentka si odmietla dať rúško: Zatkli ju a uzavreli celú školu
10 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Iba 16-ročné dievča zo strednej školy v americkom okrese Albany bolo zatknuté. A celá jej škola bola uzamknutá. Tínedžerka si totiž odmietla nasadiť rúško. Jej zatknutie vyvolalo v politickej pravici pobúrenie a konzervatívci začali intervenovať za jej zákonnú obranu, informuje portál RT.



Pevne rozhodnutá



Videozáznamy zachytené vo štvrtok ukázali, že 16-ročná Grace Smithová sa stretla s predstaviteľmi školy a policajtom, keď sa objavila pred dverami strednej školy Laramie vo Wyomingu. Smithová už absolvovala dve po sebe idúce vylúčenia za odmietnutie nosenia rúška v triede - podľa požiadaviek školskej rady - a opäť sa pokúsila vstúpiť do budovy bez masky.

Policajt jej dal pokutu 500 dolárov, a keď odmietla dobrovoľne opustiť školu, spútal ju a zatkol. Keď Smithová odmietla odísť, oznámenie z reproduktora informovalo študentov, že „sme v uzamknutí, prosím, zostaňte vo svojich triedach“.
Odviedli ju v putách

Bolo počuť, ako zatýkajúci policajt povedal tínedžerke, že uzamknutie je jej vinou, ale mladistvá odmietala opustiť budovu, kým ju neodviedli v putách.

Andy Smith, Gracein otec, pre miestne spravodajské stanice uviedol, že rodina si ponechala zástupcu, ktorý bude bojovať proti týmto opatreniam. Neskôr vo videu zo zatknutia svojej dcéry Smith povedal dozorcovi školskej oblasti Jubalovi Yennieovi, že vylúčenie „je pre mňa absurdné“ a „opovrhnutia hodné“.

Hrôza v Boľšom Teatre: Herec bol zabitý priamo na moskovskom javisku
V kultovom moskovskom Boľšom Teatre v sobotu zahynul herec. Interpret bol počas večerného predstavenia rozdrvený ťažkým kusom kulisy a zomrel na mieste, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Nemá v úmysle ustúpiť

Do tej doby bude Grace vylúčená, ale tínedžerka nemá v úmysle ustúpiť. "Vyrastám v krajine, kde mám mať svoje práva dané Bohom na ochranu a budú mi odňaté," povedala pre Laramie Boomerang . "Každý má slobodu nosiť masku, ak sa rozhodne, ale verím, že každý má tiež právo nenosiť masku, ak sa tak rozhodne."
Podpora politikov

Smithovej postoj proti povinnosti nosiť rúško v jej škole vyvolal podporu konzervatívcov v celej krajine.

Otec dievčaťa podal žiadosť o finančnú pomoc a v sobotu vyzbieral takmer 9 000 dolárov na pokrytie súdnych poplatkov svojej dcéry.

Jej škola má budúci týždeň prehodnotiť svoju politiku maskovania, ale predtým uviedla, že táto politika Lenbude uvoľnená len vtedy, ak bude očkovaných 70 percent ľudí v okrese Albany, kde sa škola nachádza. Podľa Laramie Boomerang je v súčasnosti zaočkovanosť 49 percent.

Český prezident prijal Babiša, potom Zemana hneď hospitalizovala Ústredná vojenská nemocnica
10 | 10 | 2021 | TASR