Po panickom úteku z Afganistanu budú USA prvýkrát rokovať s Talibanom v Katare
09 | 10 | 2021 I TASR
Po panickom úteku amerických vojsk a diplomatov z Afganistanu budú USA prvýkrát rokovať s Talibanom v Katare. S odvolaním sa na agentúru AFP o tom informovala TASR.

USA a Taliban absolvujú počas víkendu prvé  rokovania odvtedy, ako USA stiahli vojakov z Afganistanu. Americká delegácia sa s predstaviteľmi Talibanu stretne v sobotu a v nedeľu v katarskom hlavnom meste Dauha. Uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

"Budeme na Taliban tlačiť v tom, aby rešpektoval práva všetkých Afgancov. Vrátane žien a detí a aby vytvoril inkluzívnu vládu so širokou medzinárodnou podporou," uviedol hovorca.

"Vzhľadom na to, že v budúcnosti Afganistanu sa črtá závažný ekonomický pokles aj možná humanitárna kríza, budeme na Taliban tiež vyvíjať tlak v tom, aby umožnil humanitárnym organizáciám voľný prístup do oblastí, ktoré to potrebujú," dodal.

Americké ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že rozhovory nemajú naznačovať, že USA uznávajú vládu Talibanu v Afganistane. Podľa hovorcu USA stále trvajú na tom, že akúkoľvek legitimitu si "musí Taliban zaslúžiť vlastnými činmi".

Americká delegácia bude v rozhovoroch tiež požadovať, aby Afganistan mohli opustiť americkí občania a ich afganskí spojenci, ktorí sa ešte v tejto krajine nachádzajú. Ide o jednu z priorít amerického prezidenta Joea Bidena, približuje AFP.

USA tvrdia, že Taliban sa im dosiaľ v tejto požiadavke snažil do značnej miery vychádzať v ústrety. Podľa údajov amerických úradov je v Afganistane dosiaľ približne 100 amerických občanov s afganskými koreňmi, ktorí sa ešte nerozhodli, či v tejto krajine zostanú alebo z nej odídu. Washington však zároveň priznáva, že sa mu z Afganistanu nepodarilo dostať väčšinu svojich afganských spolupracovníkov, ktorí chceli zo svojej vlasti odísť koncom augusta evakuačnými letmi.

Rusko sa s tým nemaže. Vyhlasuje zapredaných novinárov za zahraničných agentov!
09 | 10 | 2021 | TASR