Nekonečný príbeh parkovania v Bratislave
09 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Kto sa raz za čas dostane do nášho hlavného mesta za povinnosťami a ide na určitý čas, musí sa pohnúť s časovou rezervou. Môže sa mu stať, že bude okolo svojho cieľa krúžiť ako družica okolo Zeme a aj tak zaparkuje s veľkými problémami. Magistrát si tento problém uvedomuje a situáciu rieši. Už niekoľko rokov o tom minimálne hovorí. Volá sa to nekonečný príbeh parkovania.


Online registrácia sa odkladá

Každý majiteľ auta žijúci v Bratislave už sa chystal na spoplatnenie parkovania, čo ide ruka v ruke s online registráciou Tá mala fungovať už od začiatku tohto mesiaca, no termín sa odkladá.


Prečo nestíhajú?

Katarína Rajčanová pre portál Zoznam.sk uviedla, že "Riešenie systému online registrácie si vyžaduje integráciu niekoľkých štátnych registrov a tá dodávateľovi IT systému trvá dlhšie, ako predpokladal."  Mesto podľa nej plne preberá zodpovednosť za zdržanie, ktoré spôsobil dodávateľ systému, firma PosAm.


Bratislava v Plameňoch! Hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari budovy na Račianskej
09 | 10 | 2021 | TASR


Komu má regulácia pomôcť

Podľa Rajčanovej je síce regulácia nepopulárna, ale mala by pomôcť rezidentom. Registrácia do systému im uľahčí získanie "parkovacej karty". Online registrácia by ich po zadaní niektorých údajov mala odbremeniť od zadávania množstva ďalších informácií, ktoré sú potrebné k tískaniu rezidentského miesta. “Napríklad po zadaní rodného čísla systém automatický overí osobné údaje a trvalý pobyt v Registri fyzických osôb.” tvrdí Rajčanová .


Zatiaľ pre prvé tri zóny

Registrácia pre Tehelné pole, Krasňany a Dvory 4 bude spustená 1. decembra. Podľa Rajčanovej systém značenia bude tiež hotový do tohto termínu. Ak by mesto zvolilo overené technológie, systém by už fungoval, no rozhodli sa pre moderný systém, vďaka ktorému to bude fungovať stopercentne. 


Vianočné trhy v Bratislave? Vallo a Aufrichtová na ľudí zase chystajú nezmyselné opatrenia
09 | 10 | 2021 | TASR


V mestských častiach už systém rozbehli

Na Tehelnom poli a Dvoroch 4 už teraz v exponovaných časoch môžu parkovať rezidenti s vybavenou kartou, ktorú vydala ich mestská časť. Títo rezidenti nezostanú bez ochrany - vysvetlila Rajčanová s tým, že keďže k 1.10. 2021 formálne končí systém mestskej časti, nie je možné vyberať poplatky ani za parkovacie karty, ani za hodinové parkovné. “Rezidentská karta sa im preklopí do dočasnej rezidentskej karty. Počas kontroly bude vozidlo s rezidentskou kartou zaznamenané ako vozidlo, ktoré má právo v zóne parkovať v čase vyhradenom pre rezidentov,” doplnila. Rezidenti však za ňu už nebudú platiť a ak im už zakúpená rezidentská karta platí aj po dátume 1.10. 2021, majú nárok na vrátenie alikvotnej sumy. Návštevníci budú môcť v zóne dočasne bezplatne parkovať v čase od 8.00 do 18.00 hodiny.