Dotazník k monitoringu deviatakov rozčúlil rodičov: Sexuálne otázky i rodinné pomery
09 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Rodičia sú rozčúlení! Deviataci v týchto dňoch vypisujú monitoring, ktorý sa týka ľudských práv, multikultúrnej výchovy v škole, internetu a rizík s ním spojených. Otázky v dotazníku však mnohí rodičia pokladajú za príliš osobné. Ministerstvo školstva sa bráni a tvrdí, že monitoring je dobrovoľný.



Rozhnevaný otecko



Jeden z rodičov pre denník Nový Čas vysvetľuje, aké otázky z rozsiahleho dotazníka ho rozhnevali. „Môj syn vypĺňal v škole dotazník, kde sú sexuálne otázky, tiež tam bola otázka ohľadne diskriminácie a či im prekážajú černosi, Maďari a Židia. Ja sa pýtam, je normálne, že sa toto deviatakov pýtajú? To už na občianskej nemajú čo robiť, len vypisovať dotazníky?“ neskrýva rozhorčenie.
Doteraz problémy neboli

Také isté otázky zodpovedali deti aj v základnej škole v Šamoríne. „Tento dotazník vypisujeme už štvrtý rok a nemáme s tým žiaden problém. Mrzí ma, že rodičia hodnotia niečo, čo ani nevideli. Oni ten dotazník nemali šancu vidieť. Sme radi, že na škole môžeme niečo takéto robiť. Hodí sa nám to do učebných osnov a deti rady dotazníky vypisujú,“ uviedla riaditeľka školy Magdaléna Vajasová.

„Sú dobrovoľné, ak má dieťa pocit, že to nechce vypisovať, rešpektujeme to, ale to sa nám zatiaľ ešte nestalo,“ dodala Vajasová.

B. Kollár: prijatá novela zákona o verejnom obstarávaní naštartuje výstavbu škôl, škôlok aj nájomných bytov
Parlament schválil po šestnástich rokoch novelu zákona o verejnom obstarávaní. Zrýchlenie procesov obstarávania by mal uľahčiť a skvalitniť život každému. Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Gabriel Matta

Ministerstvo reaguje


„Centrum vedecko-technických informácií každoročne realizuje celoslovenské reprezentatívne výskumy v oblasti ľudských práv, prevencie, kriminality, extrémizmu, násilia na deťoch, prevencie závislostí,“ vysvetlilo v stanovisku ministerstvo školstva.

A dokonca poukázalo aj na konkrétne príklady. „Otázka č. 57, ktorá sa zameriava na zistenie osobných skúseností žiakov ZŠ a SŠ s obťažujúcimi obsahmi a správaním na internete, vyplynula z minuloročných výsledkov výskumu, keď sa zistilo, že 45,2 percenta oslovených žiakov vo veku od 12 do 18 rokov dostalo pozvanie na stretnutie od neznámej osoby, s ktorou sa zoznámili prostredníctvom internetu. Otázka č. 59 mapuje situáciu zapríčinenú pandémiou koronavírusu, kde bolo medializované zvýšenie fyzického a psychického násilia v rodinnom prostredí,“ dodali k sporným dotazníkom.

150 tisíc za aplikáciu eRúško, ktorá sa zrejme nikdy nepoužije
To bolo tlačoviek! Keď v roku 2020 oznamovali bojovníci proti pandémii, že aplikácia eRúško, bude jednou zo zbraní, ktorá bude pomáhať v boji proti pandémii. Úlohu mal zvládnuť rezort Veroniky Remišovej. Tvrdí, že jej rezort úlohu splnil. Dodnes... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová