Paráda: O dôchodcov v zariadeniach sociálnych služieb sa môžu starať aj pozitívne testovaní zamestnanci
07 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Pamätáte sa ešte na to, ako sa počas druhej vlny pandémie koronavírusu mohli o pacientov v zariadeniach sociálnych služieb mohli starať aj pozitívni zamestnanci? Ak áno tak vedzte, že je to tu opäť!


Zvláštne je, že kým človek nemá test, alebo nie je zaočkovaný, tak ho lekár v ambulancii nemusí ani ošetriť. A pritom o dôchodcov, ktorí sú najohrozenejšou skupinou, sa budú môcť starať aj pozitívne testovaní zamestnanci zariadenia. Informuje o tom portál extraplus.sk, ktorý upozorňuje aj na podmienky, ktoré takýto človek pri tom musí dodržať.
Pozitívny zamestnanec musí dodržiavať prísne hygienické štandardy

Podmienkou aby sa o klienta Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) mohol postarať na COVID-19 pozitívny zamestnanec je, aby tento dodržiaval prísne hygienické štandardy. Mal by mať teda nasadený FFP3 respirátor bez výdychového ventilu, respektíve prekrytý chirurgickým rúškom, používal pri tom ochranné okuliare poprípade štít a tiež mal na sebe nepremokavý ochranný plášť s dlhým rukávom alebo jednorazový ochranný oblek. Pracovníci zariadení sociálnych služieb síce môžu mať v nevyhnutných prípadoch pozitívny test, nesmú však mať príznaky ochorenia. Umožňuje im to vyhláška Úradu verejného zdravotníctva upravujúca izoláciu pozitívnej osoby a karanténu kontaktov, ktorá bude účinná od najbližšieho pondelka 11. októbra.

Budete spokojní s "trinástym dôchodkom"?
V tomto roku bude možné získať v rámci trinásteho dôchodku od 50 do 300 €, tvrdia Webnoviny. Keďže dôchodcovia väčšinou rátajú každé euro, kým ho pustia z ruky, mnohí by radi vedeli, koľko im Sociálna poisťovňa vyplatí. Ak máte dôchodok 285 €, váš... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Eka Balašková


„Obdobne ako v prípade zdravotníckych pracovníkov, aj u pracovníkov Zariadení sociálnych služieb v prípadoch, ak je potrebné zabezpečiť neodkladnú starostlivosť o klienta v zariadení sociálnych služieb. Ak nebude možné zabezpečiť iného pracovníka ZSS ani z okolitých zariadení sociálnych služieb, bude možné, aby pracovník v ZSS, ak je pozitívny a nemá klinické príznaky, poskytoval zdravotnú starostlivosť osobám pozitívnym na ochorenie,“ vysvetlila Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Dôchodcovia sa ozývajú: Matovič, kde si s tou tabuľkou teraz? Ktorú riviéru si máme vybrať?
Mnohí dôchodcovia, ktorí odpracovali celý svoj život, môžu o luxuse v podobe akejkoľvek dovolenky iba snívať. Ozývajú sa, dokonca už aj blogujú. "V roku 2022 mi zvýšia dôchodok o 8,45 € tak to si už budem môcť vybrať luxus," píše jeden z nich vo... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Pozitívne testované osoby nesmú mať klinické príznaky ochorenia

Vyhláška po novom medzi osoby v osobitnom režime zaradila aj zamestnancov Sociálnej poisťovne a jej pobočiek, pohrebných služieb, tiež pracovníkov určených poskytovateľom letových prevádzkových služieb, pracovníkov určených prevádzkovateľom medzinárodného letiska a ďalšie osoby. O tých by tak mal rozhodnúť  regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo vecne príslušný orgán verejného zdravotníctva. Takéto osoby môžu za dodržania podmienok napríklad naďalej chodiť do práce, pokiaľ sú pozitívne testované, ale nemajú klinické príznaky ochorenia COVID-19.

V zariadení pre seniorov v Ubli sa vyskytol COVID-19, dvaja klienti zomreli
V špecializovanom zariadení pre seniorov s mentálnymi ochoreniami a demenciou Kosmatec v obci Ubľa v okrese Snina má polovica klientov potvrdené ochorenie COVID-19, pozitívni sú aj šiesti členovia personálu. Od 3. septembra, keď zaznamenali prvého... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR