Dôchodcovia sa ozývajú: Matovič, kde si s tou tabuľkou teraz? Ktorú riviéru si máme vybrať?
04 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Mnohí dôchodcovia, ktorí odpracovali celý svoj život, môžu o luxuse v podobe akejkoľvek dovolenky iba snívať. Ozývajú sa, dokonca už aj blogujú. "V roku 2022 mi zvýšia dôchodok o 8,45 € tak to si už budem môcť vybrať luxus," píše jeden z nich vo svojom blogu pre portál Pravda. A reagujú aj ďalší.


Autor blogu na portály Pravda je dôchodca. Predstavil sa ako dedko na plný úväzok, ktorý má rád prírodu, turistiku, cyklistiku, plávanie, hubárčenie a ktorý nemá rád falošných a zákerných ľudí.

"Dlhé roky som chodieval na dovolenku k čiernemu moru do Bulharska. No občas aj do Rumunska. Teraz, keď mi v roku 2022 zvýšia dôchodok o 8,45 € tak to si už budem môcť vybrať luxus. Celý život som si uťahoval opasok. A teraz ako boháč s vysokým dôchodkom predsa nepôjdem do Bulharska. Bolo by to pod moju úroveň. Teraz sa musím poponáhľať s rezerváciou najlepšej izby, lebo ako poznám slovenských dôchodcov, tí ani spať nebudú, len aby si čím skôr zarezervovali najlepšie izby v najlepších hoteloch," píše v úvode príspevku.

TOTO by ste od právnika Weisa asi nečakali. Jeho slová sú ale absolútne výstižné
Slovensko sa radí medzi krajiny kde nová totalita núti ľudí nielen do testovania, ale aj do nosenia rúšok a do očkovania experimentálnymi vakcínami. Proti sa síce stavia stále viac ľudí, no zatiaľ im to nie je nič platné. Nová totalita totiž... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Žarty bokom

"Povedzme si, či je toto normálne?!" Pýta sa. A opiera sa o článok z portálu Pravda s názvom: "Valorizácia 2022, Penzie porastú o dôchodcovskú infláciu." V ňom hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková skonštatovala, že dôchodkové dávky sa v roku 2022 budú valorizovať štandardne na základe rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Tieto informácie, ako píše Pravda poskytuje Štatistický úrad SR. Porovnávať sa podľa nich má prvý polrok 2021 s prvým polrokom 2020. "Vzhľadom na to, že tento údaj ešte nebol zverejnený, presné percento valorizácie dôchodkových dávok v roku 2022 zatiaľ nie je známe. Spôsob zvyšovania dôchodkov jednotným spôsobom v závislosti od rastu spotrebiteľských cien garantuje zachovanie udržateľnej úrovne všetkých dôchodkov,“ konštatovala hovorkyňa rezortu práce pre portál Pravda.

Nespokojný dôchodca sa opiera aj o ďalšie zdroje a uvádza výrok Martina Halása z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík. „Nárast dôchodkov o 1,3 % na budúci rok je nízky s ohľadom na skutočný nárast nielen miezd v národnom hospodárstve, ale najmä cien energií, potravín, bývania a služieb, ktoré práve prebiehajú a ktoré nás čakajú v roku 2022. Valorizácia 1,3 % pokryje približne 30 % nárastov cien na budúci rok. Toto opatrenie zároveň ešte viac otvorí nožnice a prehĺbi chudobu seniorov,“ uviedol Halás pre portál Čas.

Matka nebola zaočkovaná, lekárka odmietla vyšetriť dieťa, ktoré neskôr zomrelo
Polícia začala trestné stíhanie potom, ako lekárka odmietla vyšetriť dieťa s tým, že matka nie je zaočkovaná. "Po astmatickom záchvate dieťa zomrelo," informuje denník HN. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Názory ďalších dôchodcov

"Nie som jediný, komu sa toto navýšenie nepáči, vkladám sem názory štyroch čitateľov z debaty pod uvedeným zdrojom," píše v blogu nespokojný dôchodca.

„Chrapúnska liberálna banda. Vezmite si tých 1,3% a skapte! Tých, čo celý život robili aj na to, aby ste sa vy dnes mohli váľať v miliónoch, tak za to od vás dostanú 1,3%?! To sú tie vaše svetlé zajtrajšky. Všiváci všivaví! Koho nezložil Covid, toho zloží vaša demokratická, spravodlivá sociálna starostlivosť! Ale na každého sa voda varí a raz vám to NIEKTO spočíta aj s úrokmi,“ je názor prvý.

„Ale ste sa buchli po vrecku, smradi. Tie peniaze, ktorými vplývate vám šťastie aj tak neprinesú. A viete čo? Zaduste sa s nimi. My, ktorí žijeme z toho troška, aspoň máme čisté svedomie, aj keď sa nemôžeme zdravo stravovať, nikomu neubližujeme, nikomu neničíme životy a môžeme kľudne spávať. Rozhadzovať peniaze na všetky strany, to vám nie je ľúto. Ale tým, ako Vy hovoríte „najzraniteľnejším“, ktorých treba chrániť, dáte len omrvinky, ktoré vám ostanú. Aby sme sa náhodou neprejedli,“ je druhý zverejnený názor.

„No, nie je to radosť mať takto zvýšený dôchodok? Matovič, kde si s tou tabuľkou teraz? Nehanbíš sa aspoň trochu? Ty a tvoji poslanci budú mať o koľko zvýšený plat? Koľko rozdáš predvianočných odmien v tisícoch eur a seniorov si vybavil 1 %? Hanba,“ píše ďalší.

„To snáď nemyslia vážne! Ja by som im znížila ich platy o 99% to by im bolo tak akurát na mesiac. Fuj, toto je hanba také niečo schváliť,“ je posledný názor v blogu.

Reálne ich je určite viac.

"Tu na Slovensku je to už IBA o prežití", mrmle si pokladníčka a blokuje kartóny cukru a múky
Ak by chceli predstavitelia našej moci vedieť, aké nálady sú medzi ľuďmi, nech sa páči. Postavte sa, nevážení, pred hociktorú vidiecku lekáreň alebo "krám", ktorý v obci už iba ako jediný ešte predáva niečo na jedlo, drogériu a papiernictvo v... Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Ivan Brožík