Ďalšie testovanie na obzore? Tak to snáď nie!
07 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Ministerstvo zdravotníctva tentokrát bude zaujímať, koľko Slovákov má v tele protilátky proti covidu. V spolupráci s odborníkmi chce MZ SR práve toto zisťovať v celonárodnej štúdii. Jej výsledky podľa portálu Plus jeden deň majú údajne pomôcť v lepšom riadení pandémie a spustená má byť už o pár dní. 


Rady na štadiónoch a pred testovacími miestnosťami

Tak tie máme presne spred roka v živej pamäti. Chystá sa ale nové testovanie - síce nie celoplošné, ale celoslovenské. Rozdiel bude nie len vo výsledku testu, ale aj v spôsobe odberu. Tentokrát sa vám nebudú "špárať v nose", aby zistili, či ste na korona vírus pozitívny; test bude prebiehať odberom kvapky krvi z prsta a jeho výsledkom bude zistenie protilátok vo vašom tele.


Rado Baťo nám chce v politike ukázať, ako sa to robí?
Baťo v rozhovore tvrdí, že je dobre, že sa so svojim šéfom (ministrom financií, pozn, red.) na ministerstve nestretol, lebo by bol nerád, keby bol stíhaný za útok na verejného činiteľa. Od 1. septembra podľa svojich slov "vyprázdnil bojisko", lebo... Čítať ďalej
07 | 10 | 2021 | Eka Balašková


Čo týmto chce MZ SR dosiahnuť?

Testovaných bude asi päťtisíc ľudí z rôznych oblastí Slovenska a cez nich chce MZ zistiť, koľko Slovákov je proti covidu imúnnych. Tiež chcú získať ľahší odhad toho, v ktorých lokalitách hrozí vznik ohnísk. Podľa hovorkyne Z. Eliášovej to pomôže aj v riadení očkovacej stratégie.


Iba nezaočkovaní

U zaočkovaných sa podľa Eliášovej totiž ráta s tým, že majú dostatok protilátok a MZ SR s odborníkmi ich stále považujú za dostatočne chránených. Protilátky idú zisťovať aj preto, lebo nevedia, koľko ľudí skutočne covid prekonalo. "Testovacia spartakiáda" sa vykonávala antigénovými a teda menej spoľahlivými testami, ktorých výsledok následne nebol potvrdený spoľahlivejším, PCR testom. 


V Komárne, Kežmarku, ale aj v Lučenci

Podľa Z. Eliášovej „Regióny boli vybrané tímom odborníkov participujúcich na štúdii, napr. epidemiologička Alexandra Bražinová, matematik Richard  Kollár a ďalší, aby vystihli reprezentatívnu vzorku v zmysle zaočkovanosti regiónov a incidencie 2. vlny pandémie." Vybraných bolo osem miest (Bratislava, Komárno, Považská Bystrica, Čadca, Košice, Rimavská Sobota, Lučenec a Kežmarok) a v každom z nich bude otestovaných od sto do šesťsto dobrovoľníkov. 


Väčšina médií hrubo dezinformuje a Bukovský má zase pravdu!
Týmito slovami začína príspevok na profile MUDr. Bukovského na sociálnej sieti. Známy lekár prináša nové fakty o neskutočnej cenzúre, ktorá v súvislosti s Covidom denno- denne prebieha. Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Petra Demková