"Lebo Fico," stráca účinnosť a začína pôsobiť trápne, myslí si politológ zo SAV
06 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Fico podľa Juraja Marušiaka z Ústavu politických vied SAV začína z politického hľadiska druhý život. Za jeho veľkým návratom podľa odborníka stojí nielen jeho systematická práca a vytrvalosť, ale aj slabosť jeho protivníkov. Róbert Fico je podľa neho úspešný najmä kvôli averzii, ktorá v spoločnosti voči súčasnej vládnej koalícii narastá. Stáva sa z neho významný hráč v opozícii. 


Fico so svojou stranou SMER - SD si po necelom roku a pol od volieb vymenil pozície s hnutím OĽaNO, ktorého lídrom je Igor Matovič. Fico predbieha Matoviča a vracia sa na popredné priečky. Podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus s dôverou 29 percent sa vrátil aj do prvej päťky najdôveryhodnejších politikov. To zamestnáva mnohých politológov. V názorom článku, ktorý vyšiel v denníku Pravda sa Ficovmu veľkému "comebaku" venuje aj Juraj Marušiak, z Ústavu politických vied SAV.

AKTUALIZOVANÉ Synovca exšéfa parlamentu Pašku súd poslal do basy. Odsedí si sedem rokov
Tak už súd rozhodol! Branislavovi Paškovi, synovcovi exšéfa parlamentu Pavla Pašku († 60), hrozil za podvod s ultrazvukmi vysoký trest. Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa rozhodlo o treste na dolnej hranici sadzby, píše... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

A "lebo Fico," stráca účinnosť a začína pôsobiť trápne

Politológ Juraj Marušiak, zo SAV si myslí, že Smer-SD kritizuje nielen súčasnú vládu, ale Pellegriniho Hlas. A práve odtiaľ môže čerpať ďalších voličov, čím ohrozí dominantné postavenie strany Hlas. Hlas je podľa neho stíšený, neviditeľný v politických konfliktoch a v rétorike na Róberta Fica momentálne nemá.

Marušiak v článku denníka Pravda zdôrazňuje, že hlavným tmelom vládnej koalície bol boj „proti Ficovi a proti Smeru," ale zacyklili sa. A "lebo Fico," používajú už aj na zdôvodnenia všetkých kontroverzných opatrení, aj takých, ktoré podľa politológa vyvolávajú pochybnosti z hľadiska budúcnosti právneho štátu v SR. Politológ si myslí, že v prvom roku vládnutia strašenie Ficom bolo v poriadku a mohlo priniesť aj úspech. Dnes podľa neho stráca účinnosť a začína pôsobiť trápne.

Hračkársky Trumpov kufrík a krutá realita - vitajte v apokalypse!
Stalo sa to, čo sa nestalo. Prezident veľmoci USA posledný mesiac vo svojej funkcii nemal pod kontrolou "jadrový kufrík" Bieleho domu. V januári tohto roku americký prezident nekontroloval jadrové zbrane. Okolnosti najnovšie popísal významný... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Milan František

Volebný výsledok v riadnych voľbách v roku 2024 nemusí byť pre stranu beznádejný

Smer podľa Marušiaka už momentálne vôbec nepotrebuje ani uvažovať nad novým lídrom. Fico je stále podľa neho najvýznamnejšou tvárou strany, s ktorou sú spojené podľa politológa Marušiaka aj úspechy, ale aj prehry. Politológ si myslí, že volebný výsledok v riadnych voľbách v roku 2024 nemusí byť pre stranu beznádejný, aj keby nešlo o prvé miesto. Otázkou podľa Marušiaka ale ostáva, ktorá strana by bola v koalícii so stranou SMER. Preto sú podľa neho na mieste obavy, že aj keď vďaka nekompetentnosti vládnej koalície a slabosti ostatných hráčov v opozícii zožne volebný úspech, či sa ten nestane aj jeho utrpením.

Najvyšší súd zrušil verejné zasadnutie v kauze Plačkovej a jej manžela Reného!
Najvyšší súd Slovenskej Republiky zrušil verejné zasadnutie vo veci obvineného Reného Strausza a ďalších osôb obvinených v rámci kauzy zločineckej skupiny zaoberajúcej sa drogovou trestnou činnosťou. Pojednávanie bolo vytýčené na štvrtok 7.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Denis Merva