Zdajú sa vám nariadenia nezmyselné? To ste ešte nečítali TENTO príbeh Gusta Murína
05 | 10 | 2021 I Petra Demková

Gustáv Gusto Murín popisuje, s akými šialenými a nezmyselnými nariadeniami sa v Európe dneška stretávame. Dôvodom je samozrejme Covid. Spisovateľ prináša príbeh známeho, ktorý sa vydal autobusom do Belehradu a vracal sa späť. Čo sa dialo, znie až neuveriteľne.  



Rakúsky covidový absurdistan

„Rakúsky covidový absurdistan,“ nazval svoj najnovší príspevok na sociálnej sieti Gusto Murín. „Čerstvá správa známeho z dneška,“ pokračuje.

„Pred niekoľkými dňami šiel diaľkovým autobusom na trase Bratislava - Belehrad. Žiaľ, s prestupom vo Viedni. Dal si urobiť PCR test s negatívnym výsledkom a promptne vystaveným EU-Covid-certifikátom. Prechod rakúskymi hranicami bez problému, ako aj prestup vo Viedni. Na maďarských hraniciach nikoho nič covidové nezaujímalo. Na srbských detto,“ opisuje začiatok cesty svojho známeho spisovateľ.
Keď prišiel autobus, nabehli borci

Osoba o ktorej spisovateľ píše, sa o niekoľko dní vracala späť na Slovensko. „O pár dní po ceste späť ten istých príbeh až po hraničný prechod s Rakúskom. Na uvedenom prechode sa rakúski pasováci s colníkmi „klaňajú“ šnúre takmer bez zastavenia plynúcich áut. Čiže, auto príde, rakúsky pasovák sa predkloní, "akože" nahliadne do auta a mávne rukou. Za tú sekundu nemal čas ani len skontrolovať pasy, nie to sa ešte zajímať o covid-dokumenty. Takto dnes o 6:00 prechádzali týmto rakúskym hraničným prechodom tisícky áut. Hneď vedľa je nejaká okresná cesta. Tou prechádzali stovky áut z Maďarska bez zastavenia,“ opisuje Murín.

Uniknutý zoznam opatrení, škriepky a rozkol. Položia koalíciu?
Na verejnosť unikol zoznam opatrení, o ktorých už dva týždne rokuje špeciálna skupina pre návrat dôvery v právny štát. Obsahovať majú podľa Denníka N aj sporné body, o ktorých sa politici posledné týždne škriepili. Politológovia varujú, že hádky... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


„Ale, pozor, keď prišiel autobus, nabehli hneď štyria "borci" a jediného Slováka vyviedli z autobusu. Márne ukazoval ceritifkát a rezerváciu na ďalší test v to isté ráno (ten, zdôrazňujem, dopadol neagtívne). Šéf tejto skupinky uniformovaných mládežníkov prišiel s tým, že pravidlá sú zmenené (ale rovnaké, ako keď ten známy prechádzal tým istým spojom s prestupom vo Viedni ten známy zo Slovenska do Maďarska a ďalej). Prestup z autobusu do autobusu vo Viedni už nie je "transit" a preto bez karantény nie je možný,“ šokuje Murín až neuveriteľne hlúpo znejúcimi nariadeniami a pokračuje.
Pár krokov z autobusu do autobusu

„...podľa tejto logiky mal cestujúci vystúpiť vo Viedni, nechať sa odvliecť do rakúskej karantény, ako testom negatívny, a až po týždni pokračovať v jazde. Tých pár krokov z autobusu do autobus v exteriéry by Rakúsko položilo na lopatky,“ vysmieva sa spisovateľ. „Ale prestúpiť s lietadla do lietadla, alebo autobusu cez halu plnú ľudí je vraj vo Viedni bezpečné. Absurdné, ale rakúske,“ hodnotí Gusto Murín.

„Riešenie?“ pýta sa spisovateľ. „Rakúski bdelí pasováci odviedli nielen tohto známeho (nešťastník sa našiel aj v inom autobuse), akousi skratkou, o ktorej asi nevedia ani maďarskí pasováci, späť na maďarskú stranu s tým, že tam je železničné nádražie a odtiaľ je priame spojenie do Bratislavy. Tá stanica je vzdialená cca 5 kilometrov a žiadna polahoda sa tam trepať pešo s kufrom o 6:00 ráno po noci strávenej v autobuse. Doobeda ide odtiaľ a len po Rajku jediný vlak, ktorý našťastie stihol. Sedel v ňom sám,“ pokračuje v absurdnosti príbehu Murín.

To však nebol ešte stále koniec hroznej cesty späť. Spisovateľov známy v Rajke zistil, že mestský spoj z Bratislavy už neexistuje. „To je už ale iná pesnička,“ uzatvára Gusto Murín.

Starosta Parihuzoviec Stanko vykoľajil kontrolu RÚVZ v reštaurácii. Ako to skončilo?
Starosta obce Parihuzovce zverejnil video zo svojej nedávnej návštevy reštaurácie v Snine. Kontrola RÚVZ vystresovala mladú čašníčku. Stanko vec chytil do vlastných rúk. Ako to skončilo? Áno, tušíte správne. A tam to nekončí, nasleduje trestné... Čítať ďalej
03 | 10 | 2021 | Petra Demková