Podľa Britov Rusko testuje „desivú raketu“, ktorá môže ohroziť námorné sily NATO (video)
05 | 10 | 2021 I Milan František

Články v Britskej tlači zrazu akosi intenzívne venujú pozornosť "novej ruskej rakete", ktorú údajne Ruská federácia testuje. Bližšie ju však nekonkretizujú.


Článok na webe actualnews.org upozornil na video zverejnené ministerstvom obrany Ruskej federácie, kde sa testujú nové protilodné rakety.
Raketa P-1000?

Štart sa uskutočnil z krížnika Varjag počas vojenských cvičení vo vodách Tichého oceánu. Počas manévrov sa nacvičovalo ničenie simulovanej nepriateľskej lode pomocou projektilu, čo je súčasťou scenára v prípade tretej svetovej vojny. Raketa P-1000 je schopná zasiahnuť objekty na vzdialenosť až 400 km. Ide o vylepšenú verziu sovietskej munície, ktorá mala kratší dolet. Vulkán je možné odpaľovať z hladinových lodí, zatiaľ čo podobné riadené strely typu Granit sa používajú vo výzbroji jadrovej ponorky Omsk.


Drobná oprava

Ak ide o raketu P-1000, potom mali autori zrejme na mysli Krížnik Moskva a jej skúšobné odpaľovanie v čiernom mori. V každom prípade, vo Vo Veľkej Británii sa obávajú, že s takýmito zbraňami môže Ruská federácia v prípade konfliktu ohroziť lode NATO.
Londýn zbrojí tiež

Londýn v reakcii na aktivitu Moskvy venuje pozornosť aj novým zbraňovým systémom. Značné finančné prostriedky sa napríklad investujú do laserových zbraní, ktoré majú potenciál spôsobiť revolúciu na bojisku budúcnosti. Plánuje sa použitie týchto systémov na identifikáciu, sledovanie a ničenie nepriateľských dronov.

Rusko končí skúšky nadzvukových Zirkonov, námorníctvo dostane "silný argument" (video)
Rusko dokončuje letové skúšky nadzvukovej rakety Zirkon z povrchových lodí. Konkrétne z fregaty Admirál Gorškov, uviedol pre agentúru TASS zdroj blízky ruskému ministerstvu obrany. Ruské námorníctvo, tak hladinové, ako aj ponorkové, dostáva do... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Ivan Brožík