Donald Trump má nového obľúbenca – Viktora Orbána (Tim Vincent Dicke)
05 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Tima Vincenta Dicka (Frankfurter Rundschau)


Orbán je medzi ľuďmi okolo Trumpa čoraz populárnejší. Pravicový kurz v Maďarsku sa môže hodiť a považuje sa za „facinujúci experiment“.



Orbán – obľúbenec Trumpa

Republikánska strana prišla o svoju populistickú hlavu štátu. Od odchodu Donalda Trumpa z Bieleho domu sa politici v USA s autokratickými myšlienkami zamerali na iných „silných mužov". „Trumpov svet", ako sa nazýva Trumpovo okolie dôverníkov a sympatizantov, si obľúbil kontroverzného maďarského premiéra Viktora Orbána.

Ešte v auguste sa divákom konzervatívneho amerického spravodajského kanálu Fox News naskytol nezvyčajný pohľad. Trumpovi verný moderátor Tucker Carlson nesedel vo svojom americkom štúdiu s pozadím nočného Washingtonu, ale celý týždeň vysielal z maďarskej metropoly – Budapešti.

Bývalý šéf CIA Mike Pompeo chcel dať údajne fyzicky zlikvidovať zakladateľa WikiLeaks
01 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Moderátor Fox News sa rozplýval nad Orbánom

„Skúšame fascinujúci experiment,“ – povedal počas vysielania z Maďarska Tucker Carlson. Ten sa považuje za jedného z najbližších sympatizantov Donalda Trumpa v mediálnom svete.

„Čo keby sa krajina viedla tak, že ide o ľudí, ktorí v nej žijú? Kde každý nájde ochranu a jeho život sa zlepšuje? Kde ľudí podporujú, aby si zakladali rodinu a mali deti?“ – pýtal sa moderátor, čím vyzdvihoval Maďarsko. Vzápätí dodal, že v USA je pod vedením Joea Bidena opak pravdou. Podľa Carlsona preto súčasná americká vláda nemá Maďarsko v obľube.

Americká televízna stanica potom v rozhovore poskytla Orbánovi príležitosť prezentovať svoj pohľad na svet. Podľa slov maďarského premiéra liberáli na Západe nedokážu akceptovať, že v rámci západnej civilizácie existuje konzervatívna národná alternatíva, ktorá je v každodennom živote úspešnejšia ako oni. To je dôvod, prečo Maďarsko kritizujú. Orbán zdôraznil, že jeho krajina je založená na tradičných hodnotách, národnej identite a tradícii kresťanstva, a preto môže byť úspešná.

„Pandora Papers" - daňové raje: „Ulievali si peniaze bokom“. Odhalenia usvedčujúce politikov a prominentov. Sú medzi nimi aj Babiš, Blair či Putinova milenka
Obrovský únik údajov ukazuje, ako si superbohatí ľudia na celom svete „ulievajú bokom“ peniaze prostredníctvom fiktívnych spoločností. Sú medzi nimi hlavy štátov a vlád, ich milenky, ministri a celebrity... a nechýba ani český premiér Andrej Babiš,... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Trump a jeho ľudia milujú Orbánove „tradičné hodnoty“

Organizácie na ochranu ľudských práv, novinári a Európska únia už roky so znepokojením sledujú, ako si Orbán vysvetľuje "tradičné hodnoty". Deti napríklad nemajú prístup k informáciám o neheterosexuálnom životnom štýle, či už na školských hodinách alebo prostredníctvom publikácií.

Túto oblasť upravuje zákon proti LGBTI, ktorý bol prijatý na podnet vlády v júni 2021. Okrem toho je zakázaná reklama, ktorá zobrazuje homosexuálov alebo transsexuálov ako súčasť „normálneho“ životného štýlu. Sloboda tlače sa tiež čoraz viac obmedzuje. Verejnoprávne médiá idú po ruke vláde. Väčšina súkromných mediálnych spoločností je v súčasnosti financovaná orgánmi napojenými na vládu.

Trikmi s číslami rakúska zdravotnícka agentúra AGES vyprodukovala "pandémiu neočkovaných" (Willi Huber)
Komentár Willi Huber (Report24) Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Maďarská vláda útočí na základné hodnoty EÚ

Podľa Amnesty International však maďarská vláda čoraz viac útočí na základné hodnoty EÚ. Médiá a súdnictvo sú pod kontrolou vlády. Práva menšín sú obmedzované. Kritické organizácie sú vo svojej práci brzdené zákonmi.

Maďarská vláda čelí v krajine spoločenskému odporom, a to kvôli pokračujúcemu obmedzovaniu ľudských práv a porušovaniu medzinárodného a európskeho práva. Je terčom kritiky aj na medzinárodnej úrovni. Trump a ľudia okolo neho však Orbánovu politika hodnotia úplne inak. Nielen moderátor Fox New obdivuje autokratický štýl vedenia v Maďarsku.

Vrchol cynizmu: Najprv ľudí privedú do depresie a k alkoholizmu, potom na tom ešte zarobia !
29 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Orbán ako mini-Trump?

V septembri sa na „Demokratickom summite v Budapešti“ zišlo množstvo konzervatívnych stúpencov tvrdej línie. S prejavmi vystúpili srbský prezident Aleksandar Vučič, predsedovia vlád Českej republiky a Slovinska Andrej Babiš a Janez Jansa, a bosnianskosrbský nacionalista Milorad Dodik. Prišiel aj bývalý americký viceprezident Mike Pence. Všetci títo politici sa viac-menej otvorene stavajú do pozície odporcov liberálnej demokracie a podporovateľov "neliberálneho štátu", ktorý hlása Orbán.

Mike Pence pochválil Orbána za jeho rodinnú politiku, ktorá zahŕňa daňové úľavy pre ženy s viac ako štyrmi deťmi. Pence povedal, že to je riešenie, ako zvrátiť demografické zmeny, a „nie otvorenie hraníc". Maďarsko má v porovnaní s inými európskymi krajinami mimoriadne reštriktívnu politiku voči migrantom a utečencom.

"Ak sa nedáš zaočkovať, zomrieš!“ Zo siete kliník v USA unikli plány na šírenie propagandy strachu (VIDEO)
Uniknutá nahrávka zo stretnutia predstaviteľov amerického reťazca kliník Novant Health, ktoré sa uskutočnilo cez Zoom, ešte viac posilnila nedôveru ľudí voči číslam kliník v súvislosti s koronavírusom. Vo videu (dnes už pravdepodobne bývalá)... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Posilňovanie spojenectva autoritárskych síl v Maďarsku a USA

V budúcnosti sa má spojenectvo autoritárskych síl v Maďarsku a USA ďalej posilňovať. V roku 2022 sa v Budapešti uskutoční časť najvýznamnejšej konzervatívnej konferencie v USA, Konzervatívnej politickej akčnej konferencie (CPAC). Podľa historičky Ruth Ben-Ghiatovej to je šialené. Ničenie demokracie doma ide ruka v ruke s tým, že sa Amerika stáva partnerom autokracií v zahraničí, uzatvára komentár Tim Vincent Dicke pre Frankfurter Rundschau.

Opakovaná lož o úplnej imunizácii (Willi Huber)
Komentár Willi Huber (Report24) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová